Свет

Лукашенко на самиту ШОС-а: Минск се залаже за уједињење ШОС-а, ЕАЕУ-а и БРИКС-а

Запад, држећи се своје неухватљиве доминације у бројним областима економије и финансија, покушава да обузда развој земаља које му се не свиђају и уводи против њих незаконите варварске санкције, указао је белоруски лидер
Лукашенко на самиту ШОС-а: Минск се залаже за уједињење ШОС-а, ЕАЕУ-а и БРИКС-а© president.gov.by

С обзиром да је у свету приметан потпуни слом и непоштовање међународних права у сфери безбедности, Шангајска организација са сарадњу је приморана да, уместо да се фокусира на економска питања, своју пажњу усмери на осигуравање безбедности у региону, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко на самиту организације.

Минск је, према његовим речима, дошао до неколико компромисних решења која би у томе помогла.

Једно од њих је уједињење формата ШОС, Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ)и БРИКС-а, за које се, према његовим речима, Минск доследно залаже.

"Запад, држећи се своје неухватљиве доминације у бројним областима економије и финансија, покушава да обузда развој земаља које му се не свиђају и уводи против њих незаконите варварске санкције. Да би се томе ефикасно супротставила, Белорусија активно промовише идеје глобалног развоја. Доследно се залажемо, како за стварање великог евроазијског партнерства са земљама са којима већ имамо блиске односе (НР Кина, Индија, Пакистан, Иран, наши партнери из ЗНД), тако и за упаривање формата ЕАЕУ, ШОС и БРИКС-а у ширем контексту", рекао је белоруски лидер.

Предложио је и сарадњу у сајбер сфери. С обзиром на све чешће изазове у свету сајбер напада, крађе дигиталних података и ширења лажних информација у медијима, предложио је обуку стручњака и заједничке пројекте за превазилажење тих изазова.

Минск је спреман да сарађује са ШОС-ом казао је Лукашенко и поручио земљама чланицама да могу да рачунају на Белорусију у контексту прехрамбене безбедности и нагласио да Минск подржава иницијативу стварања Развојне банке ШОС.

Према његовим речима, ШОС може да рачуна на Белорусију као једног од највећих произвођача хране и ђубрива.

Предложио је формирање платформе у оквиру ШОС-а за омладину, јер, према његовим речима, све одлуке које се данас доносе спроводиће млади.

Лукашенко је изразио увереност да ће се Белорусија као пуноправна чланица придружити организацији у најскорије време. Путин је подржао потписивање меморандума о намерама Белорусије за приступање ШОС-у и истакао да ће та земља, као стратешки и најближи партнер Русије допринети развоју организације.

Према речима белоруског лидера, Минск остаје заинтересован и за трансформацију заједничког транспортног и логистичког простора, укључујући интензивирање међународног транспорта, убрзање и дигитализацију процедура за контролу, уређење и функционисање транспортног коридора "Север-југ".

Подсетимо, данас се у онлајн-формату одржава овогодишњи самит ШОС-а којем присуствовује и лидер Русије Владимир Путин.

Организација је основана 2001. године, а у њу данас улазе Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. 

Процес приступања Ирана започет је 2021. године, а 2022. године усвојен је документ о отпочињању процедуре која има за циљ и учлањење Белорусије у организацију.

Земље посматрачи за сада су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.

image