Свет

Украјина признала: Не можемо да савладамо руске системе ПВО одбране

Муниција за артиљерију вођена ГПС-ом, као и вишеструки ракетни систем (МЛРС) као што је ХИМАРС, били су "веома прецизни", али моћни руски електронски системи су нашли начина да их сузбију, признао је Украјински министар одбране Алексеј Резњиков
Украјина признала: Не можемо да савладамо руске системе ПВО одбране© Photo by Omar Marques/Getty Images

Украјински министар одбране Алексеј Резњиков признао је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" да руски системи за електронско ратовање могу да спрече рад ГПС навођене муниције и вишеструког ракетног система ХИМАРС.

Према његовим речима, муниција за артиљерију вођена ГПС-ом, као и вишеструки ракетни систем (МЛРС) као што је ХИМАРС, били су "веома прецизни", али моћни руски електронски системи су нашли начина да их сузбију.

Полигон за тестирање НАТО оружја

Украјина је постала полигон за тестирање НАТО оружја, пише ФТ, наводећи да је та источноевропска земља дала Западу идеалан увид у перформансе војне опреме коју користе против Русије.

"Западни савезници Кијева стварно могу да виде да ли њихово оружје функционише, колико је ефикасно и да ли треба да се унапреди. За војну индустрију света, не можете измислити бољи полигон за тестирање", навео је украјински министар одбране Алексеј Резњиков.

САД су тако Кијеву испоручиле "патриот", један од најнапреднијих ПВО наоружања, а исто тако, Украјина је добила и америчко норвешки противваздушни систем "насамс" и новоразвијени немачки "ирис-Т".

Ово је, дакле, први пут да су сви различити системи НАТО нивоа заједно стављени на пробу.

"Западни артиљеријски систем је попут мерцедеса у поређењу са руским аутомобилом из совјетске ере, али наоружање НАТО класе је такође показало своје недостатке. Постало је очигледно да ови системи нису намењени за тако интензиван рат. Свима је потребан одмор после два или три минута паљбе максималном брзином, што, ипак није случај са совјетским пушкама", у којем руска артиљеријска машина пуца без престанка и неселективно, каже консултант за индустрију наоружања Петро Пјатаков.

Он за "Фајненшел тајмс" каже да постоји активан интерес западних произвођача артиљерије да добију повратне информације од украјинских војника како би уклонили недостатке свог арсенала.

"Нису само Украјинци ти који уче како да се боре у модерном рату високог интензитета. Уче такође и Руси. Постоји ризик да ће запад заостати по питању тактике на бојном пољу осим ако хитно не усвоји лекције које треба научити", истакао је један западни саветник за одбрану.

Експерт Краљевског института за уједињене услуге истраживачког центра са седиштем у Лондону Џек Вотлин навео је Запад, иако научио много о томе како руски системи функционишу на тактичком нивоу, много тога и открио својим непријатељима.

"С друге стране, Запад је изложио много сопствених могућности Русији и Кини и због тога ће морати да промени начин рада своје опреме како би задржао конкурентску предност", рекао је Вотлинг.

На сукобу у Украјини уче и остали, и такође пажљиво посматрају, тврди Резњиков, посебно у овом контексту помињући Индију и Кину.

Ли Хуи, специјални представник Кине за евроазијска питања, био је у посети Кијеву средином маја, када се Украјина нашироко хвалила како је оборила неколико руских "кинжала".

Хуи ипак није поверовао у ловачку причу да су амерички "патриоти" пресрели руске ракете.

"Предложио сам да ако постоје сумње, пружим и доказе", рекао је Резњиков, који је ипак на крају признао да је Ли из Кијева отишао не видевши такве доказе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner