Свет

Берлински суд одбацио тужбу наследника Џафера Деве

Ваљдет Дева је тужио Јорна Родеа за клевету због изјаве да је Џафер Дева био близак сарадник нациста, Ефраим Зуроф поздравио одлуку
Берлински суд одбацио тужбу наследника Џафера ДевеGetty © Alexander Koerner / Stringer

Берлински суд одбацио је тужбу наследника Џафера Деве против амбасадора Немачке у Приштини Јорна Родеа као неприхватљиву, објавио је данас потомак Деве Ваљдет Дева.

Он је тужио Родеа за клевету због изјаве да је Џафер Дева био близак сарадник нациста, преноси Танјуг.

      У својој објави на Фејсбуку, Ваљдет Дева је навео да је суд одбио тужбу "на основу тога што тужилац није испунио услов за покушај помирења/споразума између страна", преноси Репортери.

"Приликом извођења доказа пред овим судом доставио сам писане доказе, између осталог и сва писма упућена на адресу амбасадора Родеа, где тражим састанак и дајем му могућност да изнесе доказе или извини се због његове изјаве. Чини се да то није било довољно за суд у Берлину", написао је Ваљдет Дева.

Девин потомак написао је даље да ће наставити "рад на расветљавању лика Џафера Деве" и "враћање имовине породице Дева".

Зуроф: Роде био у праву за Деву, свака друга одлука била би извртање правде

Директор Центра Симон Визентал и координатор центра за истраживање нацистичких ратних злочина широм света Ефраим Зуроф изјавио је данас да је одлука суда у Берлину да одбаци тужбу против немачког амбасадора у Приштини Јорна роде била исправна.

Он је за Танјуг рекао да апсолутно нема сумње да је немачки амбасадор Јорн Роде, био у праву када је говорио о Џаферу Деви као о нацистичком сараднику.

"Свака друга одлука била би изврдавање правде", рекао је Зуроф.

Подсетимо, познавалац историје Косовске Митровице и универзитетски професор Неџмедин Спахиу тврди, међутим, у изјави за Танјуг да Ваљдет Дева није директни потомак Џафера Деве.

Спахиу каже да споменути Ваљдет нема везе са Џафером Девом.

"То је један обичан преварант и нема никакве везе са Џафером који има директне потомке у Америци", тврди овај професор.

Џафер Дева је по историјским подацима, сарађујући са нацистима за време Другог светског рата, сносио највећу одговорност за прогон Срба, Јевреја и других неалбанаца са Косова и Метохије.

Био је министар унутрашњих послова Албаније 1943. и 1944. године и један од чланова Друге призренске лиге, формиране за време Другог светског рата, са истом идејом као и Прва- да се створи Велика Албанија, која је требало да обухвати делове Србије, Македоније, Црне Горе и Грчке.

Министарство културе у Приштини, прошле године је у оквиру пројекта који финансирају Развојни  програм Уједињених нација (УНДП) и Европска унија, одлучило да реновира кућу Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице и претвори је у културни центар.

После жестоке реакције међународних антифашистичких организација, јеврејских друштава, српских историчара и политичара, страних амбасада, медија који извештавају на српском, српских и неколико албанских организација цивилног друштва са Косова и Метохије, УНДП и Европска унија су одустали од те идеје.

image