Свет

Амерички медији: Бајден би могао бити смењен позивањем на 25. амандман

Овај амандман прописује да би дужност могао да преузме потпредседник у случају да је председник "онеспособљен".
Амерички медији: Бајден би могао бити смењен позивањем на 25. амандманwww.globallookpress.com © Yuri Gripas/Consolidated News Photos

У Америци се већ дуже време прича о менталном здрављу председника Џозефа Бајдена, а овај разговор би ускоро могао да постане толико озбиљан да се у њему као аргумент потегне 25.амандман, пише амерички "Хил".

Овај амандман, између осталог, прописује да би дужност могао да преузме потпредседник у случају да је председник "онеспособљен".

Амандман се састоји од четири одељка, а по првом потпредседник мења председника у случају смрти или оставке.

У другом је предвиђена смена потпредседника ако то место остане упражњено, а трећи одељак подразумева да би председник добровољно, у случају болести или медицинске процедуре, могао да пренесе дужност на председника.

Четврти део амандмана до сада никада није спроведен и он даје могућност да председник и против воље буде смењен када "потпредседник и већина главних службеника извршних одељења, односно Кабинета, или неког другог тела које Конгрес може прописати законом" утврде да је неспособан да обавља овлашћења и дужности своје функције.

Како пише новинар "Хила" Мерил Метјуз, демократски лидери покушаће вероватно да најстаријег америчког председника убеде да се не кандидује за реизбор.

Али, ако не буду могли да га спрече да ипак уђе у изборну трку теоретски би демократе могле да посегну и за одредбама 25.амандмана.

О менталном стању председника Америке не говори се први пут, а ова тема покретана је још у доба претходне администрације, када се одмах после инаугурације тврдило да Доналд Трамп није способан за ту функцију и да би требало да буде смењен.

Без обзира на то што је због прозивки Трамп спровео и когнитивни тест, притисци су се наставили па је у децембру 2019. године 350 психијатара и других стручњака за ментално здравље потписало петицију за опозив тврдећи да се председниково ментално здравље брзо погоршава.

Демократе су чак безуспешно покушале да успоставе "председничко тело за ревизију инвалидитета" како би помогле у процесу Трампове смене.

Али, то их није нигде довело.

"Демократе су провеле четири године машући 25. амандманом Доналду Трампу, углавном зато што им се није допао он или његова политика. Била је то бескорисна вежба која је додатно наљутила и поделила земљу. Али можда долази дан када ће земља морати да се окрене четвртом одељку 25. амандмана за добробит нације", наведено је у овом тексту.

Метјуз подсећа и то да Бајден ускоро пуни 80 година, али и спекулише да постоји могућност да су гафови и понашање најстаријег америчког председника заиста показатељ његовог менталног пада који ће се у том случају, како додаје, вероватно и погоршати.

image