Свет

Све за НАТО: Украјина укида регрутацију, прави професионалну војску

Безбедносне и одбрамбене снаге ће бити реформисане по угледу на стандарде Северноатлантске алијансе
Све за НАТО: Украјина укида регрутацију, прави професионалну војску© Tanjug/Henry Nicholls/Pool via AP

Украјина планира да по завршетку Специјалне војне операције укине регрутацију и оснује професионалну војску не би ли се тако приближила НАТО стандардима, објавио је премијер те земље Денис Шмигаљ на свом Телеграм каналу.

"Примарни задатак је да се заврши транзиција Безбедносних и одбрамбених снага Украјине на стандарде НАТО-а у свим аспектима: од опреме и наоружања до планирања и анализе", навео је украјински премијер, истичући да ће по завршетку конфликта Украјина напустити предратни систем и прећи на професионалну војску.

Шмигаљ је најавио и да ће Украјина створити борбено способан резервни састав, како би допунила армију, при чему ће сви војни обвезници пролазити редовну обуку.

Украјина је на почетку Специјалне војне операције спровела националну мобилизацију и сада је око милион људи део њених одбрамбених снага. Пре сукоба, војска те земље ослањала се на систем обавезног војног рока за младиће и добровољног војног рока за девојке.

Земља која је до сада обијала прагове западних савезница прикупљајући метак по метак и тенк по тенк, сада ће, према Шмигаљевим речима, бити фокусирана на даље повећање домаће производње оружја.

"Украјина већ активно повећава производњу оружја и опреме. Штавише, покрећемо нове програме и пројекте. Приватни бизнис мора постати пуноправни партнер државе у војно-индустријском комплексу. Биће створен нови систем набавки за одбрану, који ће укључивати активну интеракцију са међународним партнерима и дугорочно планирање буџета", рекао је Шмигаљ.

image