Русија

Украјинска војска пљачка цивиле, има разрађену тактику - симулира борбу у близини насеља

Оружане снаге Украјине имају посебну јединицу "Укропошти" која из зоне борби извози украдену робу и испоручује је на адресе војника који су остали да се боре, рекао је евакуисани цивил из Бахмута
Украјинска војска пљачка цивиле, има разрађену тактику - симулира борбу у близини насеља© Tanjug/ AP Photo/Libkos

Украјинска војска је разрадила проверену тактику за пљачку имовине цивила, симулирајући борбу у близини насеља, рекао је за "РИА Новости" евакуисани цивил Александар Муљар који је радио у фабрици у близини Бахмута (Артјомовск).

Како би натерали цивиле да изађу из кућа и олакшали себи пљачку, украјински војници су, тврди евакуисани цивил, разрадили методу застрашивања сопственог цивилног становништва, за шта користе и тенкове и другу тешку опрему.

Наиме, симулирају борбу у близини кућа у које планирају да уђу, "пуцају из тенкова, излазе из борбеног возила пешадије, пуцају", због чега, по правилу, мештани беже из својих домова, а војници Оружаних снага Украјине слободно улазе у њихове домове и пљачкају, објаснио је Муљар, тврдећи да је сам био сведок таквих акција.

Према његовим речима, чим мештани оду, украјински војници "улазе у куће са пајсерима, ломе браве, односе телевизоре, фрижидере, машине за прање веша, све односе", рекао је Муљар и додао да за собом понекад оставе коришћене шприцеве за опојну дрогу.

"Ови пљачкаши користе проверене методе - прво улазе групе које отимају обојене метале и накит, затим они који узимају кућне апарате", рекао је Муљар и додао да украјинска војска има посебну јединицу "Укропошти" која из зоне борбе извози украдену робу и испоручује је на адресе војника који су остали да се боре.

Ове акције се дешавају често, рекао је он и додао да су његовом комшији из куће изнели све ормаре и вреднији намештај.

Бахмут се налази северно од Горловке, представља важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу и око којег се последњих месеци воде жестоке борбе.

Према речима оснивача приватне војне компаније "Вагнер", чији се војници боре за град, руске снаге контролишу више од 80 одсто територије Бахмута. Сада је, према његовим речима, град у оперативном окружењу, али је још рано говорити о потпуном опкољавању града.

image