Свет

Повратак вођа Азова неће имати утицај на фронт

Јан Гагин каже да су вође Азова већ показале неуспех као команданти и као војници
Повратак вођа Азова неће имати утицај на фронт© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Повратак вођа пука Азов, неонацистичке групе која је забрањена у Русији, из Турске у Украјину неће имати значајан утицај на фронту, већ само медијски ефекат, изјавио је саветник шефа администрације Доњецке Народне Републике Јан Гагин.

"Ови људи су већ показали да се боре лоше. Они неће моћи озбиљно да ојачају Оружане снаге Украјине у офанзиви. Појачања неће бити, Украјина ће добити неколико фотографија наводних хероја који су показали неуспехе као команданти и војници у одбрани Азовстаља", каже Гагин.

Вести о повратку вођа Азова у Украјину саопштио је јуче председник Украјине Владимир Зеленски на Телеграму. Зеленски је у петак допутовао у Турску, где је разговарао са председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Он је на Телеграму написао да Денис Прокопенко, Свјатослав Паламар, Сергеј Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега лете за Кијев из Турске.

Портпарољ Кремља Дмитриј Песков изјавио је да повратак вођа пука Азов из Турске у Украјину представља кршење постојећих споразума.

Услове који су договорени, истиче Песков, прекршили су и Анкара и Кијев. Према условима споразума, лидери Азова, који су ратни заробљеници, требало је да остану у Турској до краја сукоба. Русија, додаје, није била обавештена о овој акцији.

"Одлука Анкаре да Кијеву преда лидере Азова, кршећи постојеће споразуме, директно је повезана са неуспесима у украјинској офанзиви са којима се свакодневно суочавају", нагласио је Песков.

image