Свет

"Вашингтон пост": Америчка делегација "побеснела" због твита Зеленског

Високи званичник каже да украјински председник покушава да изврши притисак на Алијансу
"Вашингтон пост": Америчка делегација "побеснела" због твита ЗеленскогGetty © John Moore / Staff

Америчка делегација која присуствује НАТО самиту у Вилњусу је наводно побеснела због твита украјинског председника Владимира Зеленског у ком је он критиковао Алијансу због оклевања да пружи конкретну мапу пута за приступање Кијева блоку, објавио је "Вашингтон пост".

Он је изразио је незадовољство написавши да је "невиђено и апсурдно што нема никаквих временских оквира ни за позив ни за чланство Украјине" и сугерисао је да је "неодлучност" по том питању знак "слабости" војног савеза предвођеног САД.

Чланови америчке делегације су "побеснели" након што су прочитали поруку украјинског лидера, пренео је "Вашингтон пост", позивајући се на неименованог званичника упућеног у случај.

Лист је истакао да је "критиковање Алијансе у супротности са сликом западне хармоније коју су амерички председник Бајден и његови сарадници пројектовали" на том догађају.

Високи званичник НАТО-а рекао је за "Вашингтон пост" да твит Зеленског врши притисак на Алијансу, а истовремено му помаже да "каже 'борим се до краја'" становништву Украјине.

Бајден је у недељу за Си-Ен-Ен рекао да је "преурањено" говорити о чланству Украјине у НАТО-у, објашњавајући да Кијев треба да спроведе више реформи и постигне "демократизацију" пре него што постане део блока.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан објаснио је на маргинама самита у Вилњусу да би омогућавање Украјини да се сада придружи Алијанси одвело НАТО "у рат са Русијом".

image