Свет

"Блумберг": НАТО лидери Зеленском на приватној вечери рекли да "олади" након контроверзног твита

Позивајући се на преко десет званичника и дипломата упознатих са дешавањима у Вилњусу, амерички медиј пише да су раније верзије декларације са самита подразумевале јасније формулације о чланству Украјине у НАТО-у, али да су САД и Немци захтевали да се оне разводне
"Блумберг": НАТО лидери Зеленском на приватној вечери рекли да "олади" након контроверзног твита© Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Лидери НАТО земаља су Владимиру Зеленском рекли да "олади" током заједничке вечере у Вилњусу, након што је украјински председник изашао у јавност с тврдњама да је "невиђено и апсурдно што нема никаквих временских оквира ни за позив, ни за чланство Украјине" у НАТО, пише "Блумберг" на основу интервјуа са више од десет анонимних званичника и дипломата упознатих са дешавањима на самиту Алијансе.

Позивајући се на једну особу која је тој сцени присуствовала, амерички лист пише да су НАТО лидери, током заједничке вечере у хотелу где је председник САД Џозеф Бајден одседао, јасно ставили до знања да мора да "олади" и сагледа ширу слику.

Подсетимо, британски министар одбране Бен Волас је након тога изјавио да људи желе да виде захвалност "свиђало нам се то или не", уједно опоменувши Зеленског да његова земља није "Амазонова" служба за испоруку оружја.

"Блумберг" напомиње да је пред НАТО-ом већ био незахвалан задатак који је подразумевао да Алијанса срочи своје саопштење на такав начин да га Украјина може представити као напредак на атлантском путу, али да је то саопштење уједно не приближи директном сукобу са Русијом.

САД и Немци захтевали измену декларације

Амерички медиј истиче да су раније верзије декларације НАТО самита у Вилњусу садржале јасније смернице о чланству Украјине у Алијанси, али да су САД и Немачка инсистирале на њеном разводњавању, а што је, како наводи, узнемирило многе друге европске чланице, али и Украјинце.

Штавише, "Блумберг" истиче да коначна верзија декларације још није била формулисана у тренутку када је Бајден слетео у Вилњус.

"Следећег дана украјински тим је чуо да се текст ближи коначној верзији и да им се она неће допасти. Одлучили су да пошаљу провокативни твит, у покушају да превагну дебату у своју корист", пише амерички лист.

Међутим, план украјинске делегације није уродио плодом.

"Американци су били посебно иритирани. Британци су интервенисали у настојању да смире ситуацију, док су Немци такође покушавали да изнађу алтернативе", наводи "Блумберг".

Док је ситуација претила да се отме контроли, шеф кабинета Зеленског, Андреј Јермак је позвао америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана, али је текст декларације ипак одобрен пре него што је украјинска делегација стигла.

Када је Зеленски стигао на самит, дочекале су га отворене критике неколико других лидера, који су му јасно ставили до знања да је прешао границу, наводи "Блумберг".

Декларација из Вилњуса: Напредак или назадовање?

Ватрени присталице Кијева негодовали су зато што се нова декларација не разликује суштински од оне из Букурешта 2008. године, када је тема украјинског чланства у НАТО први пут покренута.

Поврх тога, спомињу се и услови за чланство Украјине у НАТО-у који се нису спомињали раније, а који се између осталог тичу управљања и демократске контроле оружаних снага, и које је немачки министар одбране Борис Писторијус назвао "нормалним стандардима за државу чланицу."

"Постављањем два услова чланству Украјине која раније нису постојала, НАТО оставља утисак да је незаинтересован за Украјини", рекла је Кристине Берзина, геополитички аналитичар у Немачком Маршал фонду у Вашингтону, оценивши да то поништава напредак који је за НАТО представљао "договор о кандидатури Шведске, и ублажава остале, веома проукрајинске формулације у декларацији."

"Блумберг" напомиње да је део разлога за опрез НАТО-а и то што чланице Алијансе нису сигурне како ће се сукоб завршити, односно да постоји могућност да Украјина неће успети да заузме територије на којима су руске снаге.

"Неке дипломате су биле забринуте да би јасна посвећеност украјинском чланству у НАТО закомпликовала све потенцијалне преговоре", додаје амерички медиј.

image