Свет

Бајден жели размену затвореника због америчког новинара притвореног у Русији

Кремљ је раније сугерисао да је отворен за размену затвореника која би могла да укључи Евана Гершковича, али су истакли да такви разговори морају да се држе даље од очију јавности
Бајден жели размену затвореника због америчког новинара притвореног у Русијиwww.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да озбиљно размишља о размени затвореника због новинара "Волстрит џорнала" који се више од 100 дана налази у притвору у Русији, наводи АП.

Кремљ је раније сугерисао да је отворен за размену затвореника која би могла да укључи Евана Гершковича, али су истакли да такви разговори морају да се држе даље од очију јавности.

"Озбиљан сам у вези са разменом затвореника и желим да учинимо све што можемо да ослободимо Американце који су незаконито притворени у Русији или било где другде, а тај процес је у току", рекао је Бајден на конференцији за новинаре у Хелсинкију. 

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан потврдио је да је било "дискусија" две стране, али је упозорио да још не постоји "јасан план" за ослобађање Гершковича.

У игри је наводно и "ограничено смањење санкција", пренео је раније Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе из америчке администрације.

Према њиховим сазнањима, у америчким затворима "нема високорангираних руских шпијуна" које би могли да замене за ухапшене Американце, тако да се о потенцијалној размени затвореника разговара и са савезницима.

Гершкович је ухапшен под оптужбом за шпијунажу у граду Јекатеринбургу, где је, како су пренели руски медији, прикупљао податке о предузећу руског војно-индустријског комплекса.

АП наводи да се амерички новинар налази у московском затвору Лефортово, познатом по тешким условима, а московски суд је недавно потврдио одлуку да га задржи у притвору до 30. августа.

И новинар и његов послодавац негирали су оптужбе, а америчка влада га је прогласила незаконито притвореним. 

image
VV inauguration
banner