Свет

Републиканци све јачи: Право на абортус и лоши кандидати више нису проблем

Неколико дана пред међуизборе, ситуација се окренула у корист републиканаца
Републиканци све јачи: Право на абортус и лоши кандидати више нису проблемwww.globallookpress.com © Jordan Tovin/Keystone Press Agency

До пре неколико недеља, Републиканска партија (ГОП) деловала је погубљено са неприкладним кандидатима и форсирањем друштвено поларизујућег питања права на абортус. Сада, показују анкете, плима се окренула у њихову корист.

Анкета њузлетера који анализира изборе у САД, "Кук политикал репорт" показала је да ће још 10 изборних јединица у Њујорку, Њу Џерсију, Орегону, Калифорнији и Илионису - које су до скора биле упоришта демократа, сада гласати за републиканце.

У том случају, наводи "Аксиос", републиканцима ће бити потредно само шест победа у 35 "неодређених" изборних јединица како би добили већину у Представничком дому. Демократе, са друге стране, морају да победе у 29 од 35 јединица.

Предвиђања за Сенат показују да републиканци тамо имају танко вођство 51:49, први пут од јула.

Другим речима, квалитет кандидата - који је био највећа предност демократа, овога пута неће бити довољан.

Кандидат за Сенат из Пенсилваније, Џон Федерман, који је победио на унутарстраначким изборима демократа због свог "радничког" шарма али је слабо прошао на предизборним дебатама, нарочито због слабог учинка у борби против криминала, што му је умањило шансе да победи у трци.

Кандидат за Сенат из Охаја, Тим Рајан представљао је раднички округ североисточног Охаја у Представничком дому и своју кампању је фокусирао на синдикате и имиџ обичног човека. Његова умерена кампања је привукла неке скептике али многи сумњају да ће успети да победи у дубоко републиканској држави.

Истовремено, екстремно лоши или само неприпремљени републикански кандидати више не делују толико погрешно као раније и процењује се да ће неки "мањкави" ГОП кандидати победити упркос проблематичној политичкој историји. Међу онима који имају највише шанси за победу, упркос свему, су Блејк Мастерс из Аризоне и Дон Болдук из Њу Хемпшира.

image