Свет

Швајцарци изгласали климатски закон: Нулта емисија штетних гасова до 2050.

Грађани су се на референдуму изјашњавали о таксама за предузећа и климатском закону
Швајцарци изгласали климатски закон: Нулта емисија штетних гасова до 2050.© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

На референдуму у Швајцарској, у недељу је усвојено увођење опште минималне таксе за предузећа, као и закона о клими који има за циљ смањење коришћења фосилних горива и достизање нулте емисије штетних гасова до 2050. године.

Како преноси Ројтерс, 80 одсто гласача подржало је подизање општих такси за предузећа на 15 одсто, са тренутниих 11 одсто.

За увођење закона о клими гласало је око 59 одсто бирача.

Док око пореског закона постоји већа сагласност, када је реч о климатском закону, који није усвојен 2021. године, и који је сада модификован, било је много више дебате оних који су се жалили против закона претходних недеља, наводи Танјуг.

Заговорници кажу да је то "минимум који здрава земља треба да уради да би доказала своју посвећеност у борби против климатских промена", док противници, махом десничари, кажу да ће то угрозити енергетску стабилност.

Швајцарска се 2021. придружила групи од скоро 140 земаља које су потписале споразум Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) о одређивању минималне пореске стопе за велике компаније, што је потез који има за циљ ограничавање праксе пребацивања профита у земље са ниским порезом.

image