Свет

Швајцарска: Политика неутралности ипак остаје на снази

Актуелна политика остаје на снази и поред руско-украјинског сукоба, потврдила влада ове земље
Швајцарска: Политика неутралности ипак остаје на сназиwww.globallookpress.com © Valentin Wolf

Швајцарска неће мењати своју политику неутралности "упркос инвазији Русије на Украјину", потврдила је влада ове земље.

Седмочлано Савезно веће сагласно је да тренутни приступ Швајцарске, како је он дефинисан 1993. године, остаје на снази, те да га не треба прилагођавати руско-украјинском сукобу.

"Тренутна политика пружа довољно простора да се неутралност користи као инструмент швајцарске спољне и безбедносне политике у садашњем међународном контексту", наводи се у саопштењу које представља одговор на питање спољнополитичког комитета Сената.

У Швајцарској је у току дебата о интерпретацији политике неутралности након увођења санкција Русији. Конзервативна струја се залаже за "стриктну" интерпретацију, а у складу са тим, Народна партија Швајцарске планира да покрене иницијативу којом би се у устав укључио термин"свеобухватна неутралност", пишу локални медији.

Са друге стране, либералнија струја тражи да Швајцарска заузме активнију улогу на међународној политичкој сцени.

Тренутна политика ове алпске државе подразумева да она не учествује у оружаним сукобима, нити подржава неку од зараћених страна. Као неутрална земља, делује и као дипломатски посредник када дође до прекида односа између одређених држава.

Међутим, након увођења санкција Русији, Кремљ је Швајцарску окарактерисао као непријатељску земљу, поручивши да она више није неутрална.

image