Свет

Еди Рама: Велика Британија клевеће Албанце да би оправдала неуспехе сопствене политике

Албански премијер Еди Рама изјавио је да је представљање Албанаца као узрока криминала у Великој Британији не одговара чињеницама и позвао ту земљу да престане да дискриминише Албанце како би оправдала неуспехе своје политике
Еди Рама: Велика Британија клевеће Албанце да би оправдала неуспехе сопствене политикеGettyimages.ru

Албански премијер Еди Рама оптужио је британску владу да користи грађане Албаније "као жртвено јагње" за оправдавање своје неуспешне имиграционе политике, након негативних коментара бивше министарке унутрашљих послова Велике Британије Суеле Браверман о тражиоцима азила албанске националности.

Еди Рама рекао је да власти у Великој Британији оптужују Албанце да су припадници криминалних група, додајући да албански народ трпи осуде због британског проблема са имиграцијом. 

"Представљање Албанаца (као што су неки срамотно радили када су се борили за брегзит) као узрока британског криминала и проблема са границама представља лаку реторику, али игнорише чврсте чињенице. Понављати исте ствари и очекивати различите резултате је сулудо (питајте Ајнштајна)", написао је Рама на Твитеру.

Рама је рекао да би пропаганда Велике Британије могла да се заврши "кажњавањем невиних" и подсетио да је Немачка, када је имала проблема са илегалним преласцима своје границе, "пооштрила сопствене системе."

Албански премијер је, између осталог, указао на то да Велика Британија треба да се бори против криминалних група, независно од националности и напоменуо да британске власти престану да дискриминишу Албанце у Енглеској.

Према писању лондонског "Гардијана", став албанског премијера би могао да представља проблем за владу Велике Британије која покушава да побољша односе са Албанијом после саопштења британских власти да је око 12.000 Албанаца илегално дошло у земљу. Највећи број албанских досељеника су мушкарци старости између 20 и 40 година, а британски званичници тврде да су многи од њих умешани у огранизовани криминал.

Министарка унутрашњих послова Велике Британије Суела Браверман изјавила је да велики проблем у Енглеској праве мигранти који тврде да су жртве "модерног ропства". Она је напоменула да би опозициона лабуристичка партија вероватно дозволила свим албанским криминалцима да дођу у земљу, након чега се нашла на мети критика Албанаца који су је окривили за "сатанизовање албанског народа."

Командант граничне одбране Ден О' Махони је за пораст броја илегалних миграната окривио банде у северној Француској које, како је рекао, омогућавају и помажу великом броју страних држављана да пређу Ламанш, истичући да је број Албанаца који су дошли у Велику Британију између један и два одсто укупне мушке популације у Албанији.

Око 140.000 људи албанског порекла настанило се у Великој Британији. Око 90.000 дошло је у Велику Британију између 2008. и 2013. године, а десетине хиљада је дошло у Уједињено Краљевство између 1991. и 2008. године. 

У Великој Британији постоји око 1.300 предузећа чији су власници Албанци, а 58 школа одржава часове албанског језика за децу албанске националности која живе у Уједињеном Краљевству.

image
VV inauguration
banner