Свет

(З)грешио сам, извин'те: Британски посланик напрасно одустао од похвала талибанима

Портпарол талибана похвалио је "позитивни" извештај председавајућег Комитета за одбрану британског парламента
(З)грешио сам, извин'те: Британски посланик напрасно одустао од похвала талибанимаGetty © Nava Jamshidi / Stringer

Британски посланик Тобајас Елвуд који је згрануо јавност, колеге и ветеране хвалоспевима које је испевао талибанима, назвавши Авганистан "тотално трансформисаном", безбедном земљом, изненада је променио плочу.

Елвудов текст у "Телеграфу" и снимак на друштвеним мрежама у којима хвали талибане и њихов начин управљања земљом одмах је наишао на одобравање талибана чији је портпарол похвалио "позитивни" извештај бившег министра одбране и војника.

Елвуд је брже боље скинуо снимак, а ТВ водитељу Пирсу Моргану рекао да му је жао због "слабе комуникације" и да је његов извештај после посете Авганистану могао да буде "боље срочен".

"Важно је подићи руку и признати грешке, ма колико добронамерне оне биле. Ја излазим на црту, говорим шта мислим. Трудим се да пронађем решења посебно на међународној сцени и веома, веома ми је жао што је мој утисак посете могао бити много боље срочен и извучен је из контекста", рекао је Елвуд.

"Последњих неколико дана вероватно су ми били најјаднији као члану парламента. Погрешно сам све схватио", додао је он покајнички.

Британски премијер Риши Сунак поручио је да ће "проучити" посету посланика Авганистану, док су Елвудове колеге из редова торијеваца позвале на његову смену са места председавајућег безбедносног комитета.

image