Свет

Њујорк плаћа одштету приведенима током протеста због смрти Џорџа Флојда

Демонстранти су на 18 локација били подвргнути непрописној употреби бибер спреја, прекомерној сили употребом пендрека и палица и другим незаконитим тактикама, показали су судски документи
Њујорк плаћа одштету приведенима током протеста због смрти Џорџа Флојдаwww.globallookpress.com © PPI

Град Њујорк сагласио се да исплати 13 милиона долара стотинама грађана приведеним током демонстрација након смрти Џорџа Флојда 2020. године, објавили су адвокати тужилаца.

Град је пристао да плати 9.950 долара сваком од више од 1.300 демонстраната које су ухапсили њујоршки полицајци током окупљања између 28. маја и 4. јуна 2020, наводи се у саопштењу, пренео је "Глас Америке".

Према њиховим наводима, реч је о најиздашнијој новчаној нагодби икада плаћеној демонстрантима у САД.

"Док је новчано компензовање знатног броја демонстраната велика победа коју треба прославити, градски порески обвезници ће наставити да издвајају милионе све док градска скупштина не прекине да пружа уступке насилним хировима њујоршке полиције", саопштио је Реми Грин, један од представника тужилаца.

Демонстранти су на 18 локација били подвргнути непрописној употреби бибер спреја, прекомерној сили употребом пендрека и палица и другим незаконитим тактикама, показали су судски документи.

Грађани који су привођени под оптужбама за паљење или уништавање имовине, биће искључени из нагодбе, за коју је и даље потребно одобрење судије Окружног суда САД Колин Мекмејон.

image