Свет

Кулеба о повратку Русије у споразум о житу: Закулисне радње Ердогана и Гутереша

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба потврдио да је Кијев дао гаранције да неће користити хуманитарне коридоре у војне сврхе
Кулеба о повратку Русије у споразум о житу: Закулисне радње Ердогана и Гутерешаwww.globallookpress.com © Lev Radin

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба потврдио је у среду да је Кијев дао гаранције да неће користити хуманитарне коридоре у војне сврхе, пренела је шпанска радио станица "Кадена СЕР".

Како тврди украјински министар, Русија се вратила у споразум о житу не због датих гаранција, већ захваљујући "закулисним радњама председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана" и генералног секретара УН Антонија Гутереша.

"Никада нисмо користили зелени коридор у војне сврхе и спремни смо да то опет буде тако. И то смо и урадили, рекли смо да не намеравамо да користимо овај коридор у војне сврхе", рекао је Кулеба, одговарајући на питање о томе какве гаранције је Кијев јуче дао Москви.

Крајем прошлог месеца, 29. октобра, руске снаге одбиле су нападе беспилотних летелица у водама код Севастопоља. Москва је након напада саопштила да је морски коридор за извоз жита коришћен у војне сврхе, због чега је одлучила да суспендује црноморски договор.

Након разговора са турском страном и добијања гаранција од Кијева, руски председник Владимир Путин саопштио је да се Кремљ враћа у споразум о житу и додао да ће Русија изаћи из споразума, уколико се слични напади понове.

Министарство спољних послова Русије позвало је данас британског амбасадора Дебору Бронерт на разговор, када би требало да јој буду представљени докази учешћа британских специјалаца у нападима на руску Црноморску флоту и путничке бродове код Севастопоља. Ти докази ће, како је најављено, бити објављени на сајту Министарства спољних послова и на друштвеним мрежама. 

image
VV inauguration
banner