Свет

"Фајненшел тајмс": Кинеска поморска база у Камбоџи изазов за америчку војну моћ

Кина је претходних година изградила неколико војних база на острвцима у Јужном кинеском мору, али би постојање њихове базе на територији друге државе представљало проблем за САД
"Фајненшел тајмс": Кинеска поморска база у Камбоџи изазов за америчку војну моћwww.globallookpress.com © Cfoto

Кина је направила значајан напредак у развоју поморске базе у Камбоџи о ускоро ће завршити изградњу пристаништа у ком ће моћи да се усидри носач авиона, показују сателитске фотографије.

Оне откривају и да је пристаниште готово идентичног облика као оно у кинеској бази у Џибутију, пише "Фајненшел тајмс".

Пентагон верује да Пекинг гради базу у Камбоџи како би ојачао своју поморску моћ. Кина и Камбоџа су демантовале да ће кинеска Народноослободилачка армија имати приступ тој бази.

Кина има већу морнарицу од Сједињених Америчких Држава, али нема толико широку мрежу поморских база која би јој омогућила да пројектује моћ широм света, наводи "Фајненшел тајмс". Приступ бази у Тајландском заливу представљао би стратешку предност за Пекинг.

"Постоји дебата у америчкој власти о томе шта би Кина заправо радила са том базом и зашто би она била боља од базе у Јужном кинеском мору или на острву Хаинан", рекао је за ФТ неименовани бивши амерички обавештајац.

Кина је претходних година изградила неколико војних база на острвцима у Јужном кинеском мору, али би постојање њихове базе на територији друге државе представљало проблем за САД у случају директног конфликта, наводи британски лист.

"Уколико би САД и Кина заратиле, Америка би могла да гађа базе у Јужном кинеском мору. Али у случају ове базе, ми би гађали територију Камбоџе", рекао је некадашњи званичник.

Денис Вилдер, некадашњи главни стручњак ЦИА за кинеску војску, рекао је да би база "Рим" у Камбоџи имала "велики стратешки значај ако би тензије у Јужном кинеском мору прерасле у војну конфронтацију".

"То би проширило и ојачало кинеске поморске капацитете у околини стратешких поморских путева недалеко од Молучког теснаца - кључне тачке у било ком сукобу са САД и њеним регионалним савезницима", додао је он.

Портпарол кинеске амбасаде у Вашингтону рекао је да је Камбоџа нагласила да њен Устав забрањује изградњу страних војних база у тој земљи. У марту, Кина и Камбоџа су спровеле прву поморску вежбу у територијалним водама те земље.

Представници Кине често подсећају да су САД те које имају стотине војних база и других установа широм света, укључујући и Азију.

Вашингтон је недавно постигао споразум са Манилом који ће америчкој војсци омогућити приступ новим базама на Филипинима. Лојд Остин ће постати први амерички министар одбране који ће посетити Папуу Нову Гвинеју, непосредно након што су две земље потписале споразум који ће америчкој војсци омогућити приступ тамошњим војним базама.

"Поморска база (у Камбоџи) ће повећати кинески утицај у региону Југоисточне Азије, што показује да су земље у развоју постале поприште америчко-кинеског сукоба", рекао је стручњак за Кину на Универзитету Џорџтаун Еван Медеирос.

"Африка и Латинска Америка би могли да буду следећи", додао је.

Сателитске фотографије показују да је изградња пристаништа за бродове почела у јулу 2022. године, да би се убрзала крајем те године.

Пристаниште је дугачко око 335 метара и у њему може да се усидри кинески носач авиона, и наликује на оно у кинеској бази у Џибутију, рекао је сарадник тинк-тенка ЦСИС Харисон Претат. 

image