Свет

Кина гради поморску базу у Аргентини?

Кина има три оперативне војне базе у иностранству, као и свемирску станицу, а сада планира изградњу и четврте
Кина гради поморску базу у Аргентини?www.globallookpress.com © Liu Fang/XinHua

Кина разматра изградњу поморске базу у Ушуаји, у аргентинској провинцији Огњена земља, што би, оцењује америчка војска, за Пекинг значило отварање врата ка Антарктику.

Војна база би омогућила Кини да контролише пролаз између Атлантског и Тихог океана и надгледа комуникацију широм хемисфере, преноси "Диалого Америкас", дигитални магазин који објављује Јужна команда Војске САД.

"Евентуална кинеска база у Ушуаји омогућила би Пекингу да има сталну енклаву на јужној хемисфери, са пројекцијом ка јужном Атлантику, што би, у зависности од услова договорених са Аргентином, могло да омогући изградњу објеката, као и присуство морнаричке јединице и војне контигенте у овом квадранту", рекао је за портал Алберто Рохас, директор Опсерваторије за међународне послове на чилеанском Универзитету Финис Тере.

"Кина би тако могла да пресретне све врсте регионалних комуникација са јасним економским и стратешким утицајем, и поред тога да стекне потенцијал за одржавање сталног праћења поморског транзита", додао је Рохас.

Шуипинг Ту, званичник Комунистичке партије Кине (КПК) са седиштем у Аргентини и представник државне корпорације "ХидроЧајна" у Јужној Америци, предводи преговоре о успостављаљу базе, преноси француски портал "Интелиџенс онлајн" и додаје да је Ту, наводно, убедио гувернера Огњене земље Густава Мелелу да промени свој став о кинеским инвестицијама у покрајини.

У геополитичком контексту, присуство кинеске базе у Јужној Америци могло би да се протумачи као важан стратешки потез Пекинга.

"Пројекат 'Појас и пут' који је Кина покренула 2013. настоји да има јасну пројекцију ка овом делу континента", рекао је Рохас. "И ако се ова база у Ушуаји материјализује, могла би да постане прва од многих других, како на обалама Атлантика, тако и на обалама Пацифика или у области Анда."

Кина тренутно има три оперативне енклаве у иностранству, од којих је најпознатија у Џибутију у источној Африци, која је формирана како би се обуздали напади сомалијских пирата на теретне бродове који се крећу кроз Аденски залив. Кина овом базом обезбеђује стратешко и трајно присуство на рути која повезује Црвено море са Индијским океаном.

"Постоји и поморска база Реам, у Камбоџи, где Кина има важну пројекцију у области југоисточне Азије, и висок ниво аутономије како у бази тако и у њеном окружењу, до те мере да је већ изградила нову луку", додао је Рохас.

"Постоји и база у Таџикистану, она је у изградњи у аутономној области Горно-Бадахшан, која дели границу са Кином и Авганистаном, и са њом Пекинг настоји да појача своје присуство у Централној Азији", додао је он.

Овоме треба додати и свемирску станицу коју Кина има у Неукуену у Аргентини.

"Ја то видим овако: то је објекат ауторитарне владе, која не дозвољава Аргентинцима приступ, осим ако оду тамо у посету", рекла је у априлу прошле године генерал америчке војске Лора Ричардсон, командант Јужне команде САД. "Шта намеравају? Они немају исте бриге као ми у погледу слободе и слободне, безбедне и просперитетне западне хемисфере. Забринута сам због тога. Њом управљају државна предузећа и војска. За шта они користе ту установу?"

image