Свет

Хјустоне, имамо проблем: НАСА преко Русије успоставила контакт са Mеђународном свемирском станицом

Изгубили смо могућност командовања, укључујући говорну комуникацију и пријем телеметријских података, али је веза са ИСС успостављена преко руских система у року од 20 минута, рекао је представник НАСА
Хјустоне, имамо проблем: НАСА преко Русије успоставила контакт са Mеђународном свемирском станицомwww.globallookpress.com © © Frank Rubio/NASA

Проблеми са струјом у Центру за контролу мисије у Хјустону довели су до губитка комуникације са Међународном свемирском станицом, али нису представљали опасност за посаду, рекао је менаџер програма ИСС у НАСА Џоел Монталбано.

Он је на конференцији за новинаре објаснио да је дошло до проблема са напајањем у центру у Хјустону, пренеле су "РИА Новости".

"Изгубили смо могућност командовања, укључујући говорну комуникацију и пријем телеметријских података. Проблем није био на станици, већ се у потпуности догодио на Земљи", рекао је представник НАСА. 

Према његовим речима, НАСА је у року од 20 минута након откривања проблема успела да контактира посаду преко руских система и да им објасни шта се дешава. 

"Ни станица ни посада нису били угрожени", истакао је Монталбано.

Како је додао, у року од 90 минута свемирски центар у Хјустону пребачен на резервне системе и сада је у контакту са станицом. 

"Истражићемо шта се догодило и надамо се да ћемо ускоро радити у уобичајеном режиму", рекао је Монталбано и захвалио се свим партнерима НАСА.

image