Свет

Није питање да ли, већ како: Блинкен и министарка трговине о плановима САД да овладају АИ

САД посвећене идеји да буду лидери у управљању технологијом
Није питање да ли, већ како: Блинкен и министарка трговине о плановима САД да овладају АИGetty © Chris McGrath / Staff

Моћни генеративни системи вештачке интелигенције (АИ) попут ГПТ-4 најављују нову еру ове технологије. Они уводе револуцију у производњу знања: значајно повећавају капацитет машина да генеришу оригинални садржај, извршавају сложене задатке и решавају важне проблеме. Они такође помажу људима да приступе вештачкој интелигенцији и њеним предностима.

Ова нова ера доноси озбиљне потенцијалне опасности, упозоравају у ауторском тексту за "Фајненшел тајмс" амерички државни секретар Ентони Блинкен и министарка трговине Ђина Рејмондо.

Те опасности, објашњавају они, укључују ризик од генерисања лажних информација, јачања пристрасности и дискриминације, злоупотребе, ширење знања за прављење биолошког оружја или извођење сајбер напада.

Али чак и са овим ризицима – које смо одлучни да максимално смањимо – АИ има узбудљив потенцијал да побољша животе људи и помогне у решавању неких од највећих светских изазова, од лечења рака до ублажавања ефеката климатских промена до решавања глобалне несигурности хране, наводе амерички званичници.

Будућност вештачке интелигенције – да ли ће наша друштва учинити више или мање праведним, отворити врата или постати оруђе тирана – зависи од нас. Питање није да ли да је употребимо, већ како, наводе они.

Сједињене Државе, као дом многих водећих компанија, технологија и умова који покрећу револуцију вештачке интелигенције, имају способност и одговорност да предњаче у овоме. Посвећени смо томе да то радимо у партнерству са другима широм света како бисмо осигурали да будућност одражава наше заједничке вредности и визију ове технологије, тврде Блинкен и Рејмондо.

Већ смо предузели мере да усмеримо употребу вештачке интелигенције. Изложили смо Нацрт за АИ Повељу о правима са принципима о томе како су дизајнирани и коришћени аутоматизовани системи, и развили Оквир за управљање ризиком од вештачке интелигенције како бисмо побољшали заштиту корисника.

Прошле недеље, председник Џозеф Бајден најавио је следећи корак са низом обавеза водећих компанија смишљених да унапреде безбедност, сигурност и поверење у вештачку интелигенцију и смање ризике. Те обавезе, наводе Блинкен и Рејмондо, биће допуњене у сарадњи са америчким међународним партнерима.

САД су посвећене томе да вештачка интелигенција ради за земље у развоју. Индија ће играти кључну улогу, кроз Глобално партнерство за вештачку интелигенцију. Такође радимо на инклузивности за вештачку интелигенцију кроз разговоре са УН.

"Удружићемо се са земљама широм света, као и приватним сектором и цивилним друштвом, како бисмо унапредили кључни циљ обавеза: стварање система вештачке интелигенције који чине животе људи бољим", наводе они.

Да бисмо обликовали будућност вештачке интелигенције, морамо деловати брзо. Такође морамо деловати колективно. Ниједна земља или компанија не може сама да обликује будућност вештачке интелигенције. САД су предузеле важан корак — али само уз комбиновани фокус, генијалност и сарадњу међународне заједнице моћи ћемо у потпуности и безбедно да искористимо потенцијал вештачке интелигенције, поручују званичници Бајденове администрације.

image