Свет

Турска: Шведска не може у НАТО док не испуни захтеве

Шведска и Финска поднеле су захтев за чланство у НАТО у мају ове године, али је Турска уложила приговор
Турска: Шведска не може у НАТО док не испуни захтевеwww.globallookpress.com © Markiian LyseikoUkrinform/Keystone Press Agency

Турска није задовољна пуким обећањима Шведске да ће се обрачунати са курдским сепаратистима и сматра да су неопходни конкретни кораци у решавању овог проблема. Уколико се то не догоди, мало је вероватно да ће Анкара уклонити свој вето на чланство те земље у НАТО, изјавио је портпарол турске владајуће АК Партије Омер Челик.

"Изјаве Шведске су добре, али нису довољне док се не спроведу у дело", поручио је Челик.

Шведска и Финска поднеле су захтев за чланство у НАТО у мају ове године, неколико месеци након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, али је Турска уложила приговор. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган као услов за испуњење захтева поставио је изручење 73 особе за које Турска тврди да су умешане у терористичке активности. Међу њима су курдски милитанти и оптужени за учешће у покушају државног удара 2016. године.

Изјаве портпарола АК сигнализирају да Турска остаје доследна у ратификацији кандидатура за чланство на које је први пут запретила ветом у мају.

Премијер Шведске Улф Кристерсон је прошле недеље саопштио да је разговарао са турским лидером, као и да је у плану његова посета Анкари 8. новембра.

"Имамо пуно поштовање према чињеници да свака земља унутар Алијансе доноси сопствене одлуке", напоменуо је Кристерсон.

Ердоган је током разговора са премијером Шведске нагласио да је у заједничком интересу да се спречи да терористичке организације "узму за таоца" чланство Шведске у НАТО-у, а и билатералне односе те земље и Турске.

Ердоган би требало да се састане са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у петак како би разговарали о проширењу Алијансе, али и о сукобу у Украјини. Столтенберг је раније охрабрио Шведску и Финску да прихвате захтеве Анкаре.

Иако Шведска масовно прихвата мигранте који беже од сукоба, међу којима су и Курди, Кристерсон је неколико пута изјавио да ће поштовати споразум са Турском и сарађивати у борби против тероризма.

Финска: Турска и Мађарска да хитно одобре шведску и финску кандидатуру за НАТО

Премијерка Финске Сана Марин позвала је данас Турску и Мађарску да што пре одобре захтеве две државе за чланство у НАТО-у.

"Све очи су сада упрте у Мађарску и Турску. Чекамо да ове земље ратификују наше захтеве. Мислим да би било важно да се то догоди што пре", рекла је Марин.

image
VV inauguration
banner