Свет

Колико кошта свађа са Фаражом: Банка "Натвест" изгубила 850 милиона фунти због скандала

Одлука Алисон Роуз да поднесе оставку након скандала са Најџелом Фаражом потресла је "Натвест" и шири банкарски сектор
Колико кошта свађа са Фаражом: Банка "Натвест" изгубила 850 милиона фунти због скандалаGetty © Anna Moneymaker / Staff

Оставка Алисон Роуз на место извршног директора "Натвеста", избрисала је 850 милиона фунти вредности банке коју подржавају порески обвезници.

Њена одлука да поднесе отказ уследила је по признању да је она извор приче о банковном рачуну Најџела Фаража у "Коутсу", делу групације "Натвест".

Тај потез је подстакао Фаража да позове остатак одбора "Натвеста" да поднесе оставку, додајући да је позиција "Коутсовог" извршног директора Петера Флавела такође "неодржива".

Тржишта су одреаговала и фирма је изгубила 850 милиона фунти.

Шокантна оставка Алисон Роуз уследила је након што је признала да је направила "озбиљну грешку у процени" разговарајући са новинаром Би-Би-Сија о односу Фаража са "Коутсом".

Уредник Би-Би-Сија, који је седео поред Алисон Роуз потом је пренео да је Фаражу рачун у "Коутсу" затворен јер на њему није имао довољно средстава.

Фараж је успео да добије досије од 40 страница од банке који сугерише да је његов рачун заправо затворен због његових политичких ставова који нису у складу са "инклузивношћу" банке, након чега је поручио: "летеће главе".

Скандал је означио понижавајући крај 30-годишње каријере Алисон Роуз у "Натвесту", при чему је председник банке описао њен одлазак као "тужан тренутак".

image