Свет

Зеленски потписао закон: У Украјини ће се Божић славити 25. децембра

Расколничка Православна црква Украјине усвојила је у четвртак нови јулијански календар, а промена ступа на снагу 1. септембра. То значи да ће се датум верских прослава Божића померити са 7. јануара на 25. децембар
Зеленски потписао закон: У Украјини ће се Божић славити 25. децембраGetty © Pool / Pool

Председник Украјине Владимир Зеленски потписао је данас закон којим се мења датум државног празника Божића у Украјини са 7. јануара на 25. децембар у склопу напора да се "одрекне руског наслеђа".

Даљим изменама, Дан државности Украјине биће померен са 28. јула на 15. јул, а уместо 14. октобра Дан бранитеља Украјине и Дан Покрова Пресвете Богородице обележаваће се 1. октобра, преноси Танјуг писања "Кијев инденпендента"

Расколничка Православна црква Украјине усвојила је у четвртак нови јулијански календар, а промена ступа на снагу 1. септембра. То значи да ће се датум верских прослава Божића померити са 7. јануара на 25. децембар.

До недавно су и Православна црква Украјине и украјински гркокатолици користили само јулијански календар, који је користила и Руска православна црква.

Римокатолици користе грегоријански календар, док Цариградска васељенска патријаршија и већина других аутокефалних (независних) православних цркава користе ревидирани јулијански календар, који се тренутно поклапа са грегоријанским календаром.

Раније су Православна црква Украјине и украјински гркокатолици славили Божић само 7. јануара - истог дана када је обележава канонска Украјинска православна црква и када се слави у Русији. Већина православних цркава и римокатолика слави Божић 25. децембра.

Развој догађаја долази усред реакције на украјински огранак Руске православне цркве, подсећа украјинска агенција.

image