Свет

Расколници узурпирали Кијевско-печерску лавру: ПЦУ одржала божићну службу упркос забрани(ФОТО,ВИДЕО)

Служба је одржана упркос чињеници да је Кијевско-печерска лавра јуче саопштила да расколничка црква нема дозволу за њену организацију
Расколници узурпирали Кијевско-печерску лавру: ПЦУ одржала божићну службу упркос забрани(ФОТО,ВИДЕО)© Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

Велики број припадника Украјинских снага безбедности окупио се око Кијевско-печерске лавре у којој је поглавар расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније Думенко одржао празничну службу.

Телеграм канал "Украина.ру" јавља да су служби махом присуствовали "нацистички војници" и новинари, док игуману Кијево-печерске лавре, митрополиту Павлу није дозвољен приступ.

Полиција и Национална гарда проверавају документа окупљених, а локални медији пишу да у украјинској престоници дежура око три хиљаде полицајаца.

Служба је одржана упркос чињеници да је Кијевско-печерска лавра јуче саопштила да расколничка црква нема дозволу за њену организацију.

Управа комплекса није добила никакав захтев нити обавештење о организовању божићне службе поглавара такозване Православне цркве Украјине Епифанија Думенка, објављено је јуче на сајту канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Московске патријаршије.

Подсетимо, свештенству канонске УПЦ од 1. јануара 2023. године забрањен је приступ двема црквама Кијевско-печерске лавре пошто је руководство одбило да са УПЦ обнови уговор о употреби, пренео је ТАСС. УПЦ је изразила бојазан да ће власти пренети оба храма расколничкој православној цркви Украјине.

Напади расколника на канонску Украјинску православну цркву који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а затим је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

image