Свет

ИАЕА: Опрема НЕ Запорожје у добром стању, нису пронађене мине и експлозив

ИАЕА наставља да тражи приступ крововима реактора и турбинским халама Запорошке нуклеарне електране
ИАЕА: Опрема НЕ Запорожје у добром стању, нису пронађене мине и експлозивGetty © Photo by Carl Court/Getty Images

Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) посетили су у петак Пети блок Запорошке нуклеарне електране (ЗНПП), прегледали опрему и истакли да је она у добром стању, као и да током инспекције нису пронађене мине или експлозив, саопштила је ИАЕА.

"Јуче је тим ИАЕА посетио 5. енергент, где је прегледао реакторски корпус, базен истрошеног горива и генератор паре. Тим је констатовао да је, како се чини, сва опрема у добром стању", наводи се у саопштењу ИАЕА.

Агенција је додала да током инспекције стручњаци нису пронашли мине или експлозив.

Напомиње се да је током обиласка локације у четвртак тим потврдио да су мине откривене 23. јула и даље на месту.

Такође, ИАЕА наставља да тражи приступ крововима реактора и турбинским халама ЗНПП.

Како се додаје у саопштењу, током последњих неколико дана, тим ИАЕА је чуо повремене детонације, а генерални директор Рафаел Гроси је поново указао на значај придржавања пет основних принципа за заштиту ЗНПП-а које је установио 30. маја у Савету безбедности Уједињених нација, наводећи да не сме бити напада са или на електрану и да се објекат не сме користити као складиште или база за тешко наоружање.

Стручњаци ИАЕА-е у ЗНПП-у настављају помно да прате ситуацију у вези са доступношћу воде за хлађење шест реактора ЗНПП-а и других битних нуклеарних безбедносних функција, након уништења низводне бране Каховка почетком јуна и каснијег исцрпљивања огромног резервоара у близини електране, истиче се у саопштењу Агенције.

image