Свет

Швајцарска забранила Немачкој да шаље муницију у Украјину

Тиме се крши неутралност Швајцарске, поручили званичници
Швајцарска забранила Немачкој да шаље муницију у Украјинуwww.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Швајцарска је забранила Немчакој да шаље у Украјину муницију швајцарске производње за оклопна возила за противваздушну одбрану које Берлин жели да испоручи Кијеву, јавља француски "Фигаро".

"Још нема разлога да се позитивно одговори на немачки захтев да пошаље наш ратни материјал Украјини", имајући у виду право на неутралност и швајцарске законе о ратном материјалу, објаснио је Гај Пармелин, министар економије у писму немачкој министарки одбране Кристин Ламбрехт. 

У конкретном случају ради се о 12.400 комада муниције калибра 35 мм намењеној "гепарду", двоцевном противваздушном систему одбране на гусеницама, које Украјинци посебно траже како би могли да у лету униште крстареће ракете и дронове камиказе које лансира руска војска. "Гепард" има два топа који испаљују по 550 граната у минуту, што значи да би ова количина муниције била довољна да једно возило пуца мање од 12 минута.

"Равноправан третман који произлази из права на неутралност не дозвољава Швајцарској да одобри захтев за слање ратног материјала из Швајцарске у Украјину све док је та земља укључена у међународни оружани сукоб", истакао је министар у саопштењу за јавност. "Критеријуми предвиђени швајцарским законодавством о ратном материјалу такође искључују испоруку ратног материјала земљама укљученим у такав сукоб", додаје он.

Швајцарска влада је у среду најавила хуманитарну помоћ Украјини од сто милиона долара за снабдевање пијаћом водом и санацију оштећене енергетске инфраструктуре, због предстојеће зиме.

У Швајцарској је оживела дебата о неутралности због одлуке владе да усвоји све санкције које је ЕУ увела против Русије након 24. фебруара.

Поједини швајцарски политичари, посебно из редова десно оријентисане Народне партије Швајцарске, сматрају да се тиме земља већ превише ангажује, као и да се на тај начин нарушава принцип неутралности.

Председник Конфедерације и министар спољних послова Игнацио Касис неуморно понавља да то није тако.

image