Свет

Немачка министарка одбране тражи од Швајцарске муницију за Украјину

Само додатна муниција за систем "Гепард" може да осигура извоз житарица из црноморских лука
Немачка министарка одбране тражи од Швајцарске муницију за Украјинуwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт тражи од Швајцарске да што пре одобри извоз хитно потребне муниције за противваздушни систем "Гепард" Украјини, пише "Шпигл".

У писму упућеном швајцарској министарки одбране Виоли Амхерд, Ламбрехтова истиче да се системи "Гепард" у Украјини користе углавном за заштиту критичне инфраструктуре, односно да су управо они одговорни за безбедан извоз украјинског жита из црноморских лука. А будући да снабдевање житом има глобални значај, немачка министарка опомиње швајцарску колегиницу да је неопходно заштити га.

Швајцарска је до сада одбијала да изда потребне дозволе за извоз муниције за "Гепард" коју производи компанија "Ерликон Бирле" из Цириха. Разлог је – кризна подручја се не снабдевају оружјем. Осим тога Швајцарска жели да остане неутрална у међународним сукобима, и зато је до сада одбијала било какву подршку Украјини.

Немачка је Украјини обезбедила прву кутију муниције са око 60.000 метака. Међутим, како Ламбрехтова пише, Кијев је интензивно употребљавао "Гепарда" против руских дронова и крстарећих ракета, па муниције више нема.

image