Свет

Фараж у офанзиви, покреће кампању против банки које затварају рачуне због политичких ставова

"Стичем утисак да је ово много, много веће него што је било ко од нас могао да замисли", рекао је британски политичар који је и сам био жртва ове праксе
Фараж у офанзиви, покреће кампању против банки које затварају рачуне због политичких ставоваGetty © Christopher Furlong/Getty Images

Најџел Фараж је званично покренуо кампању путем које жели да помогне људима чији су банковни рачуни затворени због њихових политичких ставова, у оквиру онога што назива "великим националним скандалом".

Бивши лидер Брегзита је за телеграф рекао да се за покретање портала "AccountClosed.org" одлучио зато што су га многи људи са сличним искуствима контактирали, након што су Фаражови рачуни у британској банци "Котус" затворени због, како наводи "Телеграф", његових политичких ставова.

Фараж каже да је одређивање размера овог проблема сврха његовог новог портала, да пронађе банке које су "најгори преступници" и идентификује главне разлоге због којих се појединцима и предузећима укидају услуге.

"Стичем утисак да је ово много, много веће него што је било ко од нас могао да замисли", рекао је британски политичар.

Како истиче, слобода говора се налази у сржи проблема.

"Овде се ради о праву на слободу говора, о томе да имате земљу у којој се људи третирају поштено у доба када искрено не можете да функционишете без банковног рачуна ни на личном, а камоли на пословном нивоу", додао је.

Фараж такође истиче да је посебно забринут због исповести "десетина" представника малих предузећа којима су наводно затворени рачуни зато што се банкама не допада обим њихове трговине у кешу.

Британски политичар оцењује да би његова иницијатива могла постати "заиста моћна" група за лобирање у парламенту и захтевање ревизије актуелног закона о финансијским услугама.

Бивша британска премијерка Лиз Трас рекла је за Телеграф да је "запрепашћена" начином на који се према господину Фаражу поступало.

Она каже да актуелне директиве о банкарству, за које британски лист истиче да потичу из времена чланства УК у ЕУ, аутоматски доводе "изабране званичнике под додатну сумњу."

Скандал долази усред све веће контроле корпоративне културе, уз тврдње да је постала претерано политизована.

"Телеграф" је открио да је више од 1.400 британских предузећа учлањено у "Б-корп", шему за "корпоративни диверзитет" која је играла улогу у "Котусовом" опхођењу према Фаражу, пише британски лист.

"Све чешће видимо да аспекти левичарске идеологије и неке од културних опсесија левице узимају маха у великим, корпоративним предузећима", закључује Трас.

image