Свет

"Њујорк тајмс" је руску пропаганду пронашао и у - "Мајнкрафту"

Поред "Мајкрафта", "руска проганада" је уочена и у видео-играма као што су "Роблокс" и "Ворлд оф тенкс", пише амерички лист
"Њујорк тајмс" је руску пропаганду пронашао и у - "Мајнкрафту"www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Руска пропаганда се шири у свет видео-игара, пише "Њујорк тајмс".

У популарној видео-игри "Мајнкрафт", руски играчи симулирају битку за Соледар, град у Донбасу, који су руске снаге заузеле почетком године, што се види на снимку окаченом на руску друштвену мрежу "ВКонтакте".

Један канал на руској верзији игре "Ворлд оф Тенкс" обележио је 78. годишњицу пораза нациста у Другом светском рату тако што је организовао виртуелну параду тенкова у Москви 1945. године.

У "Роблоксу", још једној видео-игри која играчима даје могућност да буду креативни, један од корисника обележио је у јуну Дан Русије тако што је направио ликове по узору на снаге руског Министарства унутрашњих послова.

Те видео-игре и са њима повезане дискусије на апликацијама попут "Дискорда" и "Стима" постају "онлајн платформа за руски агитпроп", пише "Њујорк тајмс", као и да се на њима "циља млађа публика како би се оправдала руска инвазија на Украјину" сматра амерички лист.

У том виртуелном свету, играчи користе слово Z - симбол руских трупа које учествују у Специјалној војној операцији, подржавају руско право на Крим, Украјинце називају нацистима и оптужују Запад за сукоб у тој земљи, наводи њујоршки лист.

"Слава Русији", чује се на почетку туторијала у коме се објашњава како направити руску заставу у "Мајнкрафт". На снимку се види руска застава која се вијори изнад виртуелног Луганска, града који је од септембра прошле године део Руске Федерације.

"Свет видео-игара је платформа која заиста може да утиче на јавно мњење и путем које се може доћи до широке публике, поготово младих", каже Тања Бекер, истраживач у компанији за безбедност на интернету "АктивФенс".

Председник "Мајкрософта" Бред Смит у априлу је рекао да је безбедносни тим те компаније "идентификовао руске покушаје да се инфилтрирају у те гејминг-заједнице". Он је рекао да је "Мајкрософт" о томе обавестио владе појединих земаља, које није именовао, али је покушао да смањи значај тог феномена.

Како наводи "Њујорк тајмс", у наведеним примерима се види "активност руске владе", као и то "колико агресивно Русија покушава да искористи друштвене мреже и друге западне производе како би остварила своје политичке циљеве".

Тај амерички медиј, очекивано, није нагласио да многе популарне видео-игре садрже не баш прикривену америчку пропаганду, укључујући и неке од најпопуларнијих игара на свету попут франшизе "Кол оф дјути".

image