Свет

"Њузвик": Украјина као Исламска држава

Употреба видео снимака помаже да Украјина и даље добија новац и ратне материјале који пристижу за одржавање конфликта, сматра амерички експерт за пропаганду
"Њузвик": Украјина као Исламска државаwww.globallookpress.com © Bernhard Classen

Украјински борци масовно користе комерцијалне беспилотне летелице да сниме догађаје на бојном пољу, постављајући на друштвене мреже снимке који показују уништавање непријатељских тенкова, убиства из снајпера или разорне експлозије граната, извештава "Њузвик".

Изгледа да су ове украјинске технике инспирисане "иновацијама" које је пре десетак година направила Исламска држава (ИСИС), током брзог успона широм Сирије и већег дела Блиског истока.

ИСИС је тада објављивао софистициране и обично екстремно насилне видео снимке као део шире кампање, како би потврдио свој легитимитет, охрабрио своје присталице и заплашио непријатеље.

Слично ИСИС-у, и за Украјину је мотивација за стварање оваквих видео снимака са бојног поља да привуче што више гледалаца широм света.

"Украјински видео снимци често подсећају на акционе филмове и дају приоритет драматичним обрачунима, било да се ради о реалним снимцима из борбе или одсецању главе пред камером. Такви снимци ће сигурно имати већи број прегледа", сматра Шон Хјустон, професор који предаје пропаганду на Војном колеџу Јужне Каролине.

Претварање реалног догађаја у видео игру чини рат веома привлачним младим гледаоцима, додао је Хјустон, напомињући да је од многих чуо да им је тешко да разликују стварне борбене снимке из конфликта у Украјини од снимака из видео игара.

"То постаје посебно тешко, пошто већина младих људи гледа видео записе путем телефона, где мали екрани поништавају разлику између видео записа високог квалитета и оних са нижим квалитетом", рекао је он.

"Украјина покушава да примени неке важне делове пропагандног приступа ИСИС-а", рекао је он.

"Ови видео снимци", наставља Хјустон, "које Украјина објављује, део су стратегије која користи различите облике моћи. Несумњиво, видео снимци данас привлаче највећу пажњу."

Другим речима, Украјина је смислила начин како да остане "вирална" и како да задржи међународну пажњу.

Украјинска употреба видео записа помаже да Украјина и даље добија новац и ратне материјале који пристижу како би се конфликт продужио, додао је Хјустон.

Заправо, како закључује ова експерт, "Украјина се бори да обезбеди подршку и континуирано финансирање са Запада."

 

image