Свет

Стил изнад инфлације и рецесије: Улепшавање Меркелове Немце коштало 55.000 евра

За "улепшавање" министарке спољних послова Аналене Бурбок држава издваја 7.500 евра, док трошкови услуга шминкера и фризера за Шолца износе 3.100 евра месечно
Стил изнад инфлације и рецесије: Улепшавање Меркелове Немце коштало 55.000 евра© Ian Vogler - Pool/Getty Images

Немачка влада потрошила је готово 55.000 евра на козметику и фризуру бивше канцеларке Ангеле Меркел (ЦДУ) откако је крајем 2021. године напустила функцију, саопштила је Савезна канцеларија на захтев листа "Тагес шпигел".

Како је саопштено, Меркелова запошљава жену која за њу ради као фризерка, шминкерка и модни дизајнер.

Трошкови ових услуга износили су 37.780 евра за протеклу годину, а у 2023. години влада је до сада морала у ту сврху да издвоји 17.200 евра. То значи да се за леп изглед бившег шефа владе плаћа око 3.000 евра месечно.

То укључује и путне трошкове и хотелски смештај за стилисту који Меркелову прати на састанцима, преноси немачки лист.

Савезна канцеларија је првобитно одбила да пружи информацију о висини трошкова, позивајући се на право личности, као и на пословну тајну.

Удружење пореских обвезника је оштро критиковало све веће трошкове јавних наступа највиших званичника, тврдећи да су непримерени.

"Тешко је објаснити пореским обвезницима да треба да плаћају и шминкере и фризере политичара. Трошкови за то би морали бити сведени на минимум или чак плаћени из приватних средстава", рекао је председних тог удружења Рајнер Холцнагел.

Међутим, немачка влада нема намеру да ограничи финансирање "стајлинга" Меркелове за јавне наступе.

"Преузимање трошкова везано је за обављање текућих службених дужности, без обзира да ли су јавне или нејавне, наглашавају из Савезне канцеларије.

Према подацима Владе, чланови кабинета актуелног канцелара Олафа Шолца ове године су платили услуге фризуре и шминке 21.808 евра, у поређењу са 39.910 евра прошле године.

За "улепшавање" министарке спољних послова Аналене Бербок држава издваја 7.500 евра, док трошкови услуга шминкера и фризера за Шолца износе 3.100 евра месечно.

Канцеларија тако на годишњем нивоу достиже трошкове од око 62.000 евра за стајлинг политичара и то у време инфлације.

Како преноси немачки лист, Ангела Меркел, као бивша канцеларка у оквиру "сталне службене дужности" има канцеларију са девет сталних радних места као и службени аутомобил из Федералне криминалистичке полиције.

image