Свет

Американци више воле светске лидере него своје

Американци воле британске политичаре - своје, не баш
Американци више воле светске лидере него својеGetty © Pool / Pool

Истраживање "Галупа" показало је да су Американци - и демократе и републиканци - већи љубитељи принца Вилијама и Владимира Зеленског него својих политичких лидера.

Подељена политичка сцена укаљала је репутације америчких политичких лидера, од председника Џозефа Бајдена и потпредседнице Камале Харис, преко председавајућег Представничког дома Кевина Макартија до државног тужиоца Мерика Гарланда, који су сви добили негативне поене у анкети.

Прва дама Џил Бајден и главни судија Врховног суда Џон Робертс једини су Американци који су добили позитивне поене међу испитаницима.

Анкета је показала да после 250 година независности, Сједињене Државе "чезну" за Енглеском будући да су принц Вилијам и краљ Чарлс трећи високо на листи најпопуларнији.

Принц је "највољенији" са 65 одсто подршке демократских испитаника и 62 одсто републиканских гласова, док краљ Чарлс има 50 одсто подршке демократа и 49 посто гласова демократа.

Украјинског председника Владимира Зеленског воли половина испитаних републиканаца, али је још популарнији међу демократама - 75 одсто. Ова разлика, наводи портал "Аксиос" указује на све већи отпор републиканаца да наставе са слањем помоћи Украјини, која се већ мери милијардама долара.

Када је реч о најмање популарним политичарима, на првом месту је руски председник Владимир Путин кога не воли 90 одсто испитаника. То је најгори Путинов рејтинг у неком "Галуповом" истраживању, додаје "Аксиос".

image