Свет

Трамп: Објавићу доказе о изборној превари у Џорџији

Бивши амерички председник каже да све оптужбе против њега и других би требало да буду повучене
Трамп: Објавићу доказе о изборној превари у Џорџији© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп саопштио је да ће у понедељак објавити извештај о изборној превари која се наводно догодила у савезној држави Џорџији 2020. године.

"Велики, сложен, детаљан и необорив извештај о превари на председничким изборима која се догодила у Џорџији ће ускоро бити завршен и ја ћу га представити на великој конференцији за медије у понедељак, у 11 часова у Бедминстеру, у Њу Џерсију", објавио је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут соушл.

Он додаје да све оптужбе против њега и других треба да буду повучене.

Велика порота у америчкој савезној држави Џорџији подигла је у понедељак оптужницу против Трампа због покушаја да поништи пораз од Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године.

То је четврта кривична пријава против Трампа и друга која га терети да је покушао да промени резултате гласања 2020. године.

Оптужнице су поднете против некадашњег председника, али и његових сарадника попут бившег шефа кабинета председника Марка Мидоуса, као и некадашњих Трампових адвоката Рудија Ђулијанија, Синди Пауел, Џене Елис, Кенета Чесброа, Џефа Кларка, Џона Исмена и других.

Реагујући на подизање још једне оптужнице против њега, бивши председник САД је рекао да је реч о политички мотивисаним и намештеним оптужбама.

Он је раније данас поручио да до четврте оптужнице против њега долази "мрачно доба" за Сједињене Државе, али је обећао да ће победити на председничким изборима 2024. године и да ће "учинити Америку поново великом".

Трамп је рекао и да му оптужница "изгледа намештено", а он се запитао и зашто оптужница није поднета пре две и по године. "Јер су то хтели да учине усред моје политичке кампање. Лов на вештице", додао је.

image