Свет

У Пољској одржана највећа војна парада од времена Хладног рата

На паради у Варшави учествовало је 2.000 војника из Пољске и других земаља НАТО
У Пољској одржана највећа војна парада од времена Хладног рата© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

У Пољској је одржана највећа војна парада од времена Хладног рата у којој је учествовало 2.000 војника из Пољске и других земаља НАТО.

"Показивањем мишића" пољска влада хтела је да пошаље поруку и Москви али и гласачима пред изборе у октобру, наводи агенција Ројтерс.

На паради у Варшави било је 200 комада војне опреме као и 92 авиона.

Међу приказаним наоружањем били су тенкови "абрамс" купљени од САД, јужнокорејски тенкови К2, самоходне хаубице К9, хеликоптери "блек хок", ловци Ф-16 и ФА-50, ракетни системи ХИМАРС и "патриот", као и борбена возила "борсук" пољске производње.

Председник Пољске Анджеј Дуда, који је на параду стигао у војном џипу из којег је поздрављао учеснике, рекао је да се последњих осам година пољска војска поново изграђивала, за разлику од периода пре тога када је смањиван број трупа, како је истакао.

Пољски министар одбране Маријуш Блашчак рекао је да је ово савршена прилика да Пољска покаже своју снагу, као и да је изградила моћне оружане снаге које ће ефикасно и без оклевања бранити границе.

Како наводи Ројтерс, напад Русије на Украјину учинио је да јачање оружаних снага за пољску владајућу Партију права и правде буде приоритет, посебно у јеку предизборне кампање уочи избора заказаних за октобар.

Ова странка, која је на власти од 2015. године, обећала је да ће за одбрану издвојити око четири процента БДП-а ове године.

image