Свет

Руси на врху листе страних купаца некретнина у Турској

У јулу су чак 772 стана купили руски држављани
Руси на врху листе страних купаца некретнина у Турској© Chris McGrath/Getty Images

Руси су у јулу били на врху листе страних купаца некретнина у Турској, известила је ове недеље турска статистичка агенција ТУИК.

У тој чланици НАТО-а, прошлог месеца продато је укупно 109.000 станова, односно 17 одсто више него у истом месецу прошле године, а од тог броја 2801 некретнину купили су странци.

Кључеве дома у Турској себи је обезбедило чак 772 Руса, и они су тако на друго и треће место листе страних купаца бацили Иранце (272) и Ирачане (204).

Анталија, Истанбул и Мерсин били су најпопуларније локације за куповину у иностранству, наводи се у извештају.     

Ранији подаци, иначе су показали да су руски држављани утростручили куповину кућа у Турској 2022. године, након што су због санкција престали да улажу у западне земље.     

Цене некретнина у Турској више су се него удвостручиле у номиналном износу од прошлог маја због растуће инфлације, али су се власти обавезале да ће обуздати растуће цене закупа и наводно разговарају о увођењу пореза за власнике празних станова.     

Министар туризма земље Мехмет Нури Ерсој раније је повезао све већи број руских власника кућа у земљи са падом потражње за хотелима, јер су многи туристи радије бирали да имају сопствене станове него да изнајмљују скупе краткорочне смештајне јединице.

image