Свет

Због усташког скандирања клуб у Аустралији најоштрије кажњен

Навијачи овог фудбалског клуба су током скорашње утакмице скандирали усташки поклич "За дом спремни", дизали руке у нацистичком поздраву, и дизали транспаренте са усташким амблемима
Због усташког скандирања клуб у Аустралији најоштрије кажњенGettyimages.ru © Cameron Spencer / Staff

Због усташког скандирања својих навијача аустралијски клуб Сиднеј јунајтед је новчано кажњен, а најављене су и строже санкције уколико клуб не буде сарађивао са "специфичним захтевима" Фудбалског савеза Аустралије.

Инцидент се догодио током финала Купа Аустралије у фудбалу, када је друголигашки Сиднеј јунајтед, клуб хрватских исељеника, изгубио против Мекартура са резултатом 2-0.

Навијачи су током утакмице скандирали усташки поклич "За дом спремни", дизали руке у нацистичком поздраву, и дизали транспаренте са усташким амблемима, због чега су појединци избачени са стадиона, преноси "Сиднеј морнинг хералд".

Две особе су добиле доживотну забрану присуствовања утакмицама под организацијом Фудбалског савеза Аустралије, а Сиднеј јунајтед је кажњен са 15.000 долара.

Ово представља један од најоштријих чинова санкционисања у историји фудбалског савеза те земље.

Фудбалски савез Аустралије саопштио је да казне треба да мотивишу Сиднеј јунајтед да искорени проблематичне елементе међу својим навијачима и модернизује свој став.

Подсетимо, клуб који је основан 1957. године некада се звао Сиднеј Кроација.

image
VV inauguration
banner