Свет

РТ Балкан на самиту БРИКС-а: Проширење, Нова развојна банка и Африка главне теме сусрета (ВИДЕО)

Делегације већ стигле у Јоханесбург, обраћање учесника очекује се по подне
РТ Балкан на самиту БРИКС-а: Проширење, Нова развојна банка и Африка главне теме сусрета (ВИДЕО)© РТ Балкан

Петнаести самит БРИКС-а под слоганом "Брикс и Африка" званично је отворен данас у Јоханесбургу.

Главне теме самита који се одржава у пословном центру Јоханесбурга, Сандтону, биће проширење групе и фукнционисање Нове развојне банке, такозване БРИКС банке.

Више од 20 земаља званично је изразило жељу да се придружи групи коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, али је БРИКС подељен по питању чланства, односно да ли нови чланови треба да добију улогу посматрача или пуноправне чланице. Русија, Кина и Јужна Африка су за проширење групе, док су Индија и Бразил донекле уздржани.

Делегације више од 40 земаља већ су стигле на самит, укључујући руску коју предводи министар спољних послова Сергеј Лавров. Руски председник Владимир Путин обратиће се скупу онлајн.

Лавров је пре самита поручио да БРИКС подстиче праведнији светски поредак заснован на поштовању националног суверенитета.

Друга главна тема самита биће функционисање Нове развојне банке. Трговина међу чланицама БРИКС-а порасла је у протеклих пет година на 422 милијарде долара, а БРИКС банка је била канал за такве трансакције. Сада ће се размотрити даљи планови банке која је замишљена као алтернатива Међународном монетарном фонду и Светској банци, начини кредитирања, географски опсег и врсте пројеката које ће подржавати.

Дилма Русеф, бивша председница Бразила која је председавање банком преузела у марту, најавила је да ће издавати најмање 30 одсто кредита у националним валутама чланица БРИКС-а и очекује се да ће на самиту објаснити принципе и механизме функционисања зајмодавца.

Сарадња са афричким земљама још једна је тема скупа паралелно са којим је организован економско-трговински самит посвећен унапређењу сарадње са земљама Африке.

У оквиру самита биће речи и о заједничкој валути, али и о јачању трговине у локалним валутама. Скептици сумњају да ће у Јоханесбургу бити постигнут договор о успостављању нове, заједничке валуте БРИКС-а.

Део Јоханесбурга у ком се одржава БРИКС самит потпуно је затворен, јаке полицијске снаге налазе се на сваком ћошку, кретање је ограничено само за акредитоване новинаре и учеснике. Област повремено надлећу авиони и хеликоптери.

Први дан самита званично почиње у 15 часова, обраћањем БРИКС лидера. Самит се завршава 24. августа.

image