Свет

Шта пише у завршној декларацији БРИКС-а: Подршка Русији, проширење и реформа Савета безбедности

Земље БРИКС-а залажу се за даљу сарадњу у оквиру асоцијације на јачању међусобне повезаности ланаца снабдевања и система плаћања, наводи се у декларацији усвојеној на крају самита у Јоханесбургу
Шта пише у завршној декларацији БРИКС-а: Подршка Русији, проширење и реформа Савета безбедности© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Лидери земаља БРИКС-а изразили су пуну подршку руском председавању организацијом 2024. године и одржавању самита БРИКС-а у Казању, наводи се у декларацији усвојеној данас после самита БРИКС-а у Јоханесбургу.

"Бразил, Индија, Кина и Јужна Африка изражавају пуну подршку Русији у вези са њеним председавањем БРИКС-ом 2024. године и одржавањем 16. самита БРИКС-а у руском граду Казању", наводи се у документу.

Земље БРИКС-а залажу се за даљу сарадњу у оквиру асоцијације на јачању међусобне повезаности ланаца снабдевања и система плаћања, наводи се у декларацији усвојеној на крају самита у Јоханесбургу, јављају "РИА Новости".

"Поново потврђујемо да су отвореност, ефикасност, стабилност и поузданост од суштинског значаја за решавање економског опоравка и стимулисањa међународне трговине и инвестиција. Залажемо се за даљу сарадњу између земаља БРИКС-а, на јачању међусобне повезаности ланаца снабдевања и система плаћања, како би се стимулисали трговински и инвестициони токови", наводи се у документу.

Лидери поново потврђују своју подршку отвореном, фер, међународном трговинском систему заснованом на правилима са Светском трговинском организацијом у средишту, наводи се у декларацији самита БРИКС-а, а посебна пажња придаје се "различитом третману за земље у развоју, укључујући најмање развијене земље".

Напомиње се да се земље БРИКС-а обавезују да конструктивно учествују у спровођењу неопходне реформе СТО како би представиле конкретне резултате предстојеће 13. конференције СТО, која ће се одржати 2024. године у Абу Дабију.

Лидери земаља БРИКС-а изразили су забринутост због употребе једностраних мера које негативно утичу на свет у развоју, наводи се у декларацији.

"Изражавамо забринутост због употребе једностраних принудних мера које су у супротности са принципима Повеље УН и доводе до негативних последица, посебно у земљама у развоју. Поново потврђујемо нашу посвећеност јачању и унапређењу глобалног управљања промовишући флексибилнији, делотворнији, ефикасан демократски и одговоран међународни и мултилатерални систем", указали су лидери БРИКС-а .

Подржава се реформа УН, укључујући и Савет безбедности УН, како би ова организација постала више демократска и ефикаснија, наводи се даље у декларацији.

"Подржавамо свеобухватну реформу УН, укључујући Савет безбедности, како би оне постале више демократске, репрезентативније, ефикасније и делотворније", наводи се у декларацији.

Лидери БРИКС земаља истичу у декларацији намеру да ојачају сарадњу са са Генералном скупштином УН и Саветом за људска права, посебно у контексту заштите људских права.

Наглашена је и важност помоћи земљама које излазе из сукоба у обнови и развоју.

"Подвлачимо потребу да помогнемо постконфликтним земљама да се опораве и развију, и позивамо међународну заједницу да помогне овим земљама да остваре развојне циљеве", наводи се у документу и додаје:

"Поново потврђујемо потребу да се у конфликтним ситуацијама у потпуности поштује међународно хуманитарно право и пружа хуманитарна помоћ у складу са основним принципима хуманости, неутралности, непристрасности и независности, утврђеним резолуцијом Генералне скупштине УН 46/182."

Лидери земаља БРИКС-а подржавају суверенитет и територијални интегритет Сирије и напоре за политичко решење сиријског сукоба, као и повратак Сирије у Арапску лигу, наводи се у декларацији.

У Декларацији се позива међународна заједница да подржи директне преговоре који воде ка одрживом решењу проблема између Палестине и Израела, изражавајући забринутост због погоршања хуманитарне ситуације у Палестини "изазваног ескалацијом насиља у контексту текуће израелске окупације и ширења илегалних насеља."

Истакнута је и забринутост због ситуације у Сахелу, а посебно у Нигеру.

У декларацији је потврђена потреба да се иранско нуклеарно питање реши мирним и дипломатским средствима.

Такође намеравају да ојачају сарадњу са Генералном скупштином УН и Саветом за људска права на заштити људских права "узимајући у обзир потребу да се промовишу, заштите и поштују људска права, неселективно, неполитизовано и конструктивно и без двоструких стандарда".

Поново су потврдили своју посвећеност међународном праву, укључујући принципе садржане у Повељи УН.

"Потврђујемо нашу посвећеност инклузивном мултилатерализму и подршци међународном праву, укључујући циљеве и принципе садржане у Повељи УН као њену незаменљиву основу, као и централну улогу УН у међународном систему", наводи се у документу.

Залажу се за мирно решавање сукоба у Украјини кроз дијалог и дипломатију, укључујући иницијативу афричких земаља.

Сарадња и у свемиру

Лидери земаља БРИКС-а позвали су свемирске агенције држава чланица организације да наставе да повећавају ниво сарадње у области размене сателитских података, наведено је у документу.

"Позивамо свемирске агенције земаља БРИКС-а да наставе да повећавају ниво сарадње у области размене података сателитске даљинске детекције и њихове примене у циљу пружања информационе подршке привредном и друштвеном развоју земаља БРИКС-а", пише у документу.

Лидери земаља БРИКС-а су истакли су да цене интересовање земаља глобалног југа за чланство у тој организацији.

"Ценимо велико интересовање које су земље Глобалног југа показале за чланство у БРИКС-у", наводи се у завршној декларацији и додаје да су земље БРИКС-а постигле договор о критеријумима, стандардима и процедурама за проширење БРИКС-а.

Лидери БРИКС-а задужили су министре спољних послова да припреме листу потенцијалних земаља партнера за наредни самит организације.

"Одлучили смо да позовемо Републику Аргентину, Арапску Републику Египат, Савезну Демократску Републику Етиопију, Исламску Републику Иран, Краљевину Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате да од 1. јануара 2024. године постану пуноправне чланице БРИКС-а. Такође смо поручили нашим министрима спољних послова да наставе са развојем модела партнерских земаља БРИКС-а и листе потенцијалних партнерских земаља и поднесу извештај за наредни самит", пише у декларацији у делу који се тиче проширења организације.

image