Свет

Грчка зове Британце: Вратите нам украдени Партенонски мермер, код вас није безбедан

Желимо да поручимо Британском музеју како више не могу да тврде да је грчко културно наслеђе безбедније код њих него у Грчкој, изјавила је Деспина Куцумба, директор Удружења грчких археолога
Грчка зове Британце: Вратите нам украдени Партенонски мермер, код вас није безбеданGetty © Graham Barclay, BWP Media/Getty Images

Грчка је обновила позиве Уједињеном Краљевству да врати чувени Партенонски мермер, након што је Британски музеј прошле недеље отпустио запосленог који је наводно украо преко 2.000 вредних комада и продавао их.

"Желимо да поручимо Британском музеју како више не могу да тврде да је грчко културно наслеђе безбедније" код њих него у Грчкој, изјавила је за Би-Би-Си Деспина Куцумба, директор Удружења грчких археолога.

Министар културе Лина Мендони сложила се да крађа "јача трајни и праведни захтев наше земље за дефинитивним повратком и поновним саједињењем" Грчке са својим културним знаменитостима, познатим и као Елгинов мермер, што се односи на британског лорда Елгина који их је украо са Акропоља у XIX веку.

Тим Лутон, председавајући неформалне групе посланика за подршку Британском музеју, назвао је грчке захтеве "очигледним опортунизмом", утврдивши за Би-Би-Си да је "невероватно ретко да ствари нестану", као и да крађе нису биле у размерама "крађе Мона Лизе."

Музеј је прошле недеље признао да је неодређени број предмета нестао, украден или оштећен, након чега је отпуштен Питер Хигс, виши кустос и стручњак за грчке артефакте са 30 година искуства у Британском музеју. Како се наводи, музеј се спрема да предузме правне мере.

Полиција истражује случај крађе од почетка године, али до сада нико није био ухапшен.

Продавац уметничких дела Итај Градел упозорио је Британски музеј 2021. године да је на интернету купио неколико артикала које је препознао из каталога те институције – само да би његову забринутост одбацио заменик директора Британског музеја Џонатан Вилијамс, који је инсистирао да "није било назнака било каквог злочина", тврдећи да је "колекција заштићена".

Градел је наводно купио око 70 артефакта на Ибеју почевши од 2014. године и препродао их за много веће износе пре него што је упозорио музеј, вратио неке од предмета и послао истражитеље на траг продаваца.

Он је такође позвао на отпуштање Вилијамса и директора музеја Хартвига Фишера.

Фишер, који је прошлог месеца објавио да даје оставку, тврдио је да Градел није био потпуно искрен у вези са купљеним предметима, наводећи да је особље приметило да постоји проблем када је започело потпуну ревизију колекције годину дана након трговчевог упозорења.

Музеј заправо још увек није открио размере губитака, али медијски извештаји говоре да недостаје чак 2.000 предмета, чија се вредност потенцијално мери у милионима.

Директор Фишер је доспео у средиште пажње још 2019. године кад је изјавио да је Елгинова крађа мермера са Партенона било "креативан чин", и да грчко културно благо неће бити враћено Грчкој. Ова земља се дуго бори на судовима и ван њих да поврати скулптуре непроцењиве вредности.

image