Свет

Корупција и злочиначко удруживање: Саркози на суду 2025. године

Бивши француски председник терети се због сумње да му је пре председничке кампање 2007. године Либија дала средства у износу од 50 милиона евра
Корупција и злочиначко удруживање: Саркози на суду 2025. годинеwww.globallookpress.com © via www.imago-images.de

Судије које истражују случај бившег француског председника Николе Саркозија, због сумњи да је Либија финансирала његову председничку кампању 2007, наложиле су да се бившем француском лидеру суди 2025. године, пише БФМ ТВ.

Саркози се терети за "незаконито финансирање председничке кампање", "пасивну корупцију", "злочиначко удруживање" и "прикривање проневере јавних средстава". Суђење је заказано за прву половину 2025. године, од 6. јануара до 10. априла.

Поред Саркозија, пред судом ће се наћи још 12 особа, међу којима бивши министри унутрашњих послова Клод Геан и Брис Ортефе, бивши министар буџета Ерик Верт, као и француско-либијски посредник Зиад Такиедин.

Истрага је отворена 2013. године, две године након оптужби сина бившег либијског лидера Моамера Гадафија, Сеифа ел Ислама.

Истраживачки портал "Медиапар" објавио је 2012. године белешку либијских обавештајних служби у којој се наводи да су Саркозију пре кампање дата средства у износу од 50 милиона евра.

Исте године је француско-либијски бизнисмен Зиад Такиедин, на једном другом суђењу, тврдио да је либијски режим финансирао изборну кампању Николе Саркозија, као и да је Министарству унутрашњих послова предао три кофера готовине. 

Париско тужилаштво је тада покренуло истрагу због "корупције" и "трговине утицајем".

У марту 2018. Никола Саркози је оптужен за "пасивну корупцију", "незаконито финансирање изборне кампање" и "проневеру либијских јавних средстава", мада је увек порицао да је знао за било какво нелегално финансирање.

image