Свет

Нова најава разговора о украјинском мировном плану у Саудијској Арабији

Још један њујоршки лист најављује састанак без учешћа Русије
Нова најава разговора о украјинском мировном плану у Саудијској Арабији© Tanjug/AP Photo/Libkos

После "Волстрит џорнала" и "Њујорк тајмс" пише да ће Саудијска Арабија овог викенда, 5. и 6. августа, организовати разговоре о украјинском мировном плану.

По речима тројице неименованих дипломата састанак ће се одржати у приобалном граду Џеди, а позвано је неколико земаља – Сједињене Државе и европске нације, уз Бразил, Кину и Индију, премда се још не зна тачан списак званица.

Међу позванима су, дакле, и државе које су се одупрле америчком и европском притиску да изолују Русију због рата с Украјином, а тог опредељења је и земља домаћин наводног састанка.

Такође, евидентно је да Русија није међу званицама. Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је за ТАСС да ће његова земља "имати на оку овај састанак".

Сличан догађај одржан је у јуну у Копенхагену.

И шеф кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Андреј Јермак изјавио да ће у Саудијској Арабији бити одржан састанак о спровођењу мировног плана његове земље "за обнављање трајног и праведног мира", уз присуство саветника за националну безбедност и политичких саветника светских лидера.

Украјински план од десет тачака предвиђа да Русија буде проглашена одговорном за ратне злочине, те да Москва врати све освојене украјинске територије, али и плати ратну одштету.

Састанак је, констатује "Њујорк тајмс", још један пример напора саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана да се позиционира као утицајни глобални лидер и да његова краљевина добије улогу посредника у решавању најважније светске кризе. 

Бин Салман је у мају угостио Зеленског на самиту арапских држава, где је украјински лидер позвао блискоисточне нације да стану уз његову земљу против Русије.

Такође, као и многе земље овог региона, Саудијска Арабија одржава блиске везе с Русијом, с којом договара цену нафте у оквиру иницијативе ОПЕК плус.

image