Свет

Франс 24: Француски утицај у Африци опада, Кинези траже нове савезнике

Пекинг се, наводи француска телевизија, не такмичи само за удео на новом тржишту оружја, већ и да усред опадања француског утицаја у западној Африци, стекне нове савезнике и изгради утицај у том делу афричког континента
Франс 24: Француски утицај у Африци опада, Кинези траже нове савезникеwww.globallookpress.com © Peerapon Boonyakiat/Keystone Press Agency

Ширење Кине на западноафричко тржиште оружја промена је стратегије земље која је досад фокусирала своју продају оружја у другим афричким регионима, јавља Франс 24.

Пекинг се, наводи француска телевизија, не такмичи само за удео на новом тржишту, већ и да усред опадања француског утицаја у западној Африци, стекне нове савезнике и изгради утицај у том делу афричког континента.

Највећи кинески произвођач оружја "Норинко", седми по величини светски добављач војне опреме, тако је отворио нову продајну канцеларију у Сенегалу, а компанија већ има канцеларије у Нигерији, Анголи и на југу Африке.

Пекинг такође планира да успостави канцеларије за одржавање, поправку и ремонт возила и војне опреме у Малију и Обали Слоноваче, где већ продаје оружје, известио је специјализовани новински сајт "Милитари Африка". 

Долазак гиганта оружја на сенегалско тло кинески медији оценили су као напредак у јачању утицаја у западној Африци и изазов постојећем утицају Русије и Француске.

У бившим француским колонијама, Сенегалу и Обали Слоноваче, Француска је засад и даље највећи добављач оружја.

"Кина је увек била концентрисана на источну и централну Африку, али је до сада задржала мањи профил у западној Африци, а један од разлога је језичка баријера", рекао је специјалиста за кинеску безбедност и истраживач у непрофитној организацији Међународни тим за проучавање безбедности Верона Данило дел Фаве.

Према мишљењу италијанског аналитичара, француски утицај у западној Африци до сад је био под претњом друге конкурентске силе, Русије.

Русија је, како се наводи, водила "офанзиву шармом" широм континента, проширујући комерцијалне везе и играјући на карту дуготрајне огорчености коју бивше колоније имају према Француској, наводи аналитичар.

''Способност Русије да извози оружје угрожена је због међународних санкција уведених од почетка рата у Украјини", рекао је Дел Фаве.

Зато се, како овај стручњак додаје кинески напори да уђу на тржиште, посебно у западној Африци, повећавају се свуда где Пекинг види "погоршање француског утицаја и ефекат међународних санкција на руску трговину".

Пекинг је сада трећи по величини увозник оружја у Африци, иза Русије и САД, додаје Франс 24.

Са међународним санкцијама које потенцијално ометају руске напоре да прошири продају оружја Африци, док поверење у Пекинг расте, кинески добављачи оружја би могли да уђу - и можда доминирају - на новим тржиштима широм континента.

Међутим, како се оцењује, било би прерано потцењивати Русију. Јер, у подсахарској Африци, Русија је претекла Кину као највећи снабдевач оружјем од 2018. године, и своје вођство успела је да задржи и 2022. године, упркос  међународним санкцијама због рата у Украјини.

Кинески државни медији пишу да експанзија на западну Африку показује растућу жељу кинеског војно-индустријског комплекса не само да продаје оружје у Африци, већ да оствари ширу безбедносну сарадњу са афричким земљама.  

Специјалиста за кинеско-афричке односе на Универзитету Јужне Флориде Ерл Конте-Морган, тврди да ће продајна канцеларија "Норинко" у Сенегалу омогућити компанији да помно прати дешавања на терену у Сенегалу и суседним земљама.

Та компанија и друге кинеске организације отварају канцеларије само у земљама које имају јаке историјске или комерцијалне везе са Кином, као што су Ангола и Нигерија.

"Долазак 'Норинко' у Сенегал је комерцијална прилика за групу, али и битка за моћ. Кина, као и Русија, има безбедносни и пословни интерес од слабљења француског и западног утицаја у овом региону", истакао је Конте-Морган и додао да то помаже у супротстављању утицају друге суперсиле - САД.

image