Свет

"Исус није плаћао порез, папа је комуниста": Ко је контроверзни потенцијални председник Аргентине?

Хавијер Милеи, фаворит на предстојећим изборима у Аргентини који би могао да постане "најлуђи председник" на свету, оптужио је папу Франциска за - комунизам
"Исус није плаћао порез, папа је комуниста": Ко је контроверзни потенцијални председник Аргентине?© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

У једном углу ринга стоји Хавијер Милеи, педесетдвогодишњи самозвани бивши тренер тантричког секса, аутсајдер анархо-капиталиста и фаворит на предстојећим председничким изборима у Аргентини.

У другом, његов сународник, осамдесетшестогодишњи папа Франциско, светски шампион за сиромашне, којег је потенцијални председник Аргентине више пута исмевао као "је***ог комунисту" и "представника зла на Земљи" због промовисања доктрине "социјалне правде" за помоћ угроженима.

Милеи, који је до 2020. године био политички анонимус, обећао је да ће водити "културну битку" за трансформацију Аргентине у слободарски рај где капиталистичка ефикасност замењује социјалну помоћ, порези су сведени на минимум, а појединцима без новца је дозвољено да продају своје телесне органе на отвореном тржишту, пише "Гардијан".

Папа Француско је из Рима изразио озбиљну забринутост због пораста такве политике у његовој домовини. "Екстремна десница се увек реконструише, то је тријумф себичности над комунитаризмом", рекао је он у телевизијском интервјуу у марту на питање о предстојећим изборима у Аргентини.

У изјави за коју се верује се да односи на Милеија, папа је додао и да се "ужасава спасилаца нације без искуства са политичким партијама". У Милеијевој партији Слобода напредује, папина доктрина социјалне правде је синоним за крађу зато што се ослања на пореске приходе.

"Исус није плаћао порез", твитовао је Милеи једном приликом, означивши папин званични налог.

У победничком говору који је после отворених предизбора у Аргентини 13. августа, разбарушени Милеи је обећао укидање државне помоћи јер је "засноване на оној грозоти која каже да се тамо где постоји потреба рађа право, а чији је најупечатљивији израз ужас која зовемо социјална правда".

Милеи је Франциска и раније нападао у својим токсичним твитовима, називајући га "комунистичким го***м" и "гов**ром", оптужујући га да "проповеда комунизам".

Хуан Грабоис, прогресивни перониста близак папи који је изгубио кандидатуру своје партије од актуелног министра економије Серхија Масе, Милеија је назвао "лажним пророком", али његов успон приписује страшној економској кризи у Аргентини.

"Са инфлацијом од преко 115 одсто и падом куповне моћи несталних радника од 25 одсто у последњих седам година, бирачи би морали да поседују немогућу 'политичку зрелост' уколико би поново гласали за оне који су их толико пута изневерили", рекао је он за "Обзервер".

Гласачи, који су разочарани како десничарском странком Заједно за промене, која је била на власти до 2019. године, тако и актуелним перонистима, у великој мери се окрећу ка аутсајдеру Милеију.

"Хумана" није термин који би се могао применити на Милеијеву економску политику. Осим што се залаже за легализацију продаје телесних органа, његов план укључује и "дизање у ваздух" Централне банке, као и укидање аргентинског система бесплатног образовања и бесплатних јавних здравствених услуга.

Милеи се такође не либи да уђе у окршај са "воук идеологијом". Он се залаже за поновно увођење забране абортуса, који је легализован 2020. године, укидање Министарства за жене, род и различитост, као и Министарства науке – пошто сматра да су "климатске промене социјалистичка лаж" – здравства, школства, рада и јавних радова, а легализоваће и продају ватреног оружја.

Упркос својим неконвенционалним ставовима, Милеи сада важи за неприкосновеног фаворита на предстојећим изборима, поготово међу младим сиромашним мушкарцима. Он је раније овог месеца освојио 30 одсто гласова на отвореним предизборима, наспрам 28 одсто колико је имала Патриција Булрих из Заједно за промене и 27 одсто перонистичког кандидата Масе.

Дугогодишњи сарадник аргентинског милијардера Едуарда Еурнекиана, Милеи је пре пет година постао телевизијска звезда као економиста дивље косе и тантрички секс тренер који се у програму уживо хвалио својом сексуалном издржљивошћу и за тројке, након чега је постао популаран широм земље.

Ови телевизијски испади навели су многе да се питају да ли би Милеи могао да "полуди" под стресом који доноси председничка функција.

"Шта се дешава ако нестабилном земљом влада нестабилан лидер?", пита се новинар Хуан Гонзалез, аутор Милеијеве биографије под називом "Ел Локо" (Лудак) објављене прошлог месеца. "Забринут сам да ће он заправо покушати да прогура своје непрактичне економске теорије које даље разарају економију и изазивају насилне друштвене немире".

Милеи је свестан могућности избијања насилних уличних протеста. "Отераћу вође оних који буду бацали камење у затвор, а ако опколе Каса Росаду (председничку палату) мораће да ме изнесу мртвог", рекао је недавно.

Он је најавио и планове за укључивање војске у борбу против "нових претњи", попут нарко банди, трговаца људима и могућих унутрашњих сукоба.

Папа није рекао да ли га Милејеве бомбастичне изјаве нервирају. "Знам да говоре ствари о мени, али ја то игноришем због свог менталног здравља", рекао је он у телевизијском интервјуу. "Молићу се за њих."

image