Свет

Кинеско министарство одбране: САД су највећа нуклеарна претња на свету

Вашингтон, под изговором јачања "проширеног нуклеарног одвраћања", шире нуклеарне ризике на азијско-пацифички регион и чине све што је могуће да одрже своју нуклеарну хегемонију, рекао је портпарол министарства одбране Ву Ћиан
Кинеско министарство одбране: САД су највећа нуклеарна претња на светуGetty © Photo by China Photos/Getty Images

Сједињене Државе су највећа нуклеарна претња на свету и прибегавају свим средствима да одрже своју хегемонију, изјавио је портпарол кинеског министарства одбране Ву Ћиан.

Раније је шеф стратешке команде Пентагона Ентони Котон рекао да су "Американци забринути због свих војних нуклеарних радњи Кине, будући да она има прилику да се ослони на вишегодишње искуство САД и Русије". Према његовим речима, Кина је у стању да створи већину система које развијају или модернизују обе велике нуклеарне силе.

"Релевантне америчке изјаве нису ништа друго до понављање старе песме, увеличавање такозване 'кинеске нуклеарне претње', јер оне траже изговор за изградњу сопствених нуклеарних снага. Кина се томе оштро противи", казао је Ву Ћјан.

Он је нагласио да "у ствари, САД представљају највећу нуклеарну претњу на свету".

Како је навео, САД спроводе агресивну политику нуклеарног одвраћања прве употребе и настављају да улажу велика средства у унапређење минијатуризације нуклеарног оружја за употребу у стварној борби.

"САД, под изговором јачања 'проширеног нуклеарног одвраћања', шире нуклеарне ризике на азијско-пацифички регион и чине све што је могуће да одрже своју нуклеарну хегемонију", закључио је портпарол кинеског министарства одбране.

image