Свет

Правне акробације против Трампове кандидатуре: Позивање на амандман из времена Грађанског рата

Актуелизовање Трећег одељка 14. амандмана непроверени је правни гамбит и својеврсна последња одступница против бившег председника који је и даље популаран у својој бази, пише Би-Би-Си
Правне акробације против Трампове кандидатуре: Позивање на амандман из времена Грађанског рата© Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

Дуготрајни правни покушаји за дисквалификацију и уклањање Доналда Трампа са председничких избора у Сједињеним Америчким Државама 2024. постају све популарнији.

Критичари упозоравају да, ако се настави с тим, ризикује се да се бирачи лише права да сами својим гласовима одлуче да ли би бивши председник требало да се врати у Белу кућу.

Непроверени правни гамбит је својеврсна последња одступница против бившег председника који је и даље популаран у својој бази, пише Би-Би-Си. Његов крајњи арбитар могао би да буде конзервативни Врховни суд коме је Трамп помогао да се обликује, ако се уопште стигне тако далеко.

У среду је група од четворо републиканаца и двоје гласача поднела тужбу како би блокирали Трампа на предизборима републиканаца у држави Колорадо, док је изборни штаб бившег председника убрзо узвратио да је реч о "развлачењу закона до непрепознатљивости" и да нема основа за тако нешто "осим у главама оних који га гурају".

Упркос растућим правним проблемима, како се наводи, Трамп је и даље доминантан кандидат за републиканску номинацију и у тесној је трци са председником Џозефом Бајденом уочи њиховог очекиваног реванша.

Стратегија да му се забрани учешће на примарним изборима позива се на ретко коришћену одредбу Устава САД: Трећи одељак 14. амандмана, који забрањује онима који су се "упустили у побуну" против земље да буду на савезној функцији.

Овај амандман је ратификован након Америчког грађанског рата, а трећи одељак унет је како би се сецесионистима забранило да се врате на претходне владине функције када се јужне државе поново придруже Унији.

Коришћен је против људи попут председника Конфедерације Џеферсона Дејвиса и његовог потпредседника Александра Стивенса, који су обојица били у Конгресу, али се од тада ретко позивало на њега.

Поново се појавио као политичка жаришна тачка након Трампових напора да преокрене свој изборни пораз 2020. године, који је кулминирао нередима у америчком Капитолу у јануару 2021, наводи Би-Би-Си.

Након тог догађаја, подсећа се, Представнички дом америчког Конгреса опозвао је тадашњег председника под оптужбом за "подстицање побуне". Да је амерички Сенат изгласао тада да га осуди по тој оптужби, могли би у другом гласању простом већином да му забране да више икада обавља државну функцију на основу 14. амандмана.

Али то се није догодило: Сенат није успео да постигне двотрећинску већину потребну да се Трамп осуди, тако да се друго гласање никада није догодило.

Две и по године касније, када је Трампова трећа кандидатура за председника поново актуелна, Вашингтон опет говори о 14. амандману.

Предводница ових настојања је нестраначка група "Фри спич фор пипл" која је прошле године поднела приговоре против законодаваца који подржавају Трампа и које је назвала "побуњеницима".

Правни директор организације Рон Фејн рекао је за британски медиј да је "побуна на Капитол Хилу... по први пут у историји наше нације одложила миран пренос власти, што је даље него што су конфедералисти икада успели", а да је "главни побуњеник" сам Трамп.

Организација намерава да тражи дисквалификацију у више држава и посебно подноси петицију највишим изборним званичницима у најмање девет држава да једнострано изузму Трампа са примарних гласачких листића.

Сваки потез ће неизбежно привући приговор од самог кандидата, што ће покренути процес који би на крају могао да стави његову судбину у руке Врховног суда САД.

Правна стратегија је добила значајну снагу од августа, када је Трамп оптужен за оспоравање изборних резултата у два одвојена кривична случаја.

Истог месеца, конзервативни правници Вилијам Бод и Мајкл Стокс Полсен написали су да се Трећи одељак 14. амандмана "извршава само по себи, делује као моментална дисквалификација са функције, без потребе за додатним мерама Конгреса".

Чак би и Врховни суд, са својом конзервативном већином и тројком судија које је именовао Трамп, могао да прихвати њихов аргумент, рекао је декан Школе за менаџмент Јејла Џефри Соненфелд.

"Све што је потребно је да га један од 50 државних изборних званичника прогласи неподобним", рекао је он за Би-Би-Си.

Како објашњава, један је довољан да дође до ревизије државног суда, на шта ће се жалити обе стране и послати Врховном суду САД на брзо решавање. С обзиром да ће бирачи кренути на биралишта почетком следеће године, случај ће бити брзо одлучен, предвиђа Соненфелд.

Ови правни покушаји наилазе и на критике оних који доводе у питање одрживост такве правне поставке и да ли је уопште треба применити у изразито партијској Америци.

У тексту за "Блумберг" либерални професор Ноа Фелдман написао је да "Доналд Трамп очигледно није способан да буде председник, али је на бирачима да га блокирају. Магичне речи из прошлости нас неће спасити".

Председник Републиканске партије Њу Хемпшира Крис Агер себе описује као неутралног и наводи да није присталица Трампа, али додаје да је цео овај покушај лош за земљу, док највиши изборни званичник у Џорџији Бред Рафенспергер то види као "најновији покушај да се направи кратки спој у гласачкој кутији".

С друге стране, у заједничком саопштењу прошле недеље, генерални тужилац и државни секретар Њу Хемпшира, обојица републиканци, рекли су да "пажљиво разматрају покренута правна питања".

То је посебно важно јер њихова држава прва у земљи гласа на републиканским предизборима.

image