Свет

Макрон: Г20 није место где се очекује дипломатски напредак у вези с Украјином

Самит није форум за политичке дискусије, поручио је француски председник
Макрон: Г20 није место где се очекује дипломатски напредак у вези с Украјином© TANJUG/AP Photo/Manish Swarup

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да Г20, која је основана с циљем решавања међународних економских питања, није нужно место где се очекује дипломатски напредак везано за прекид сукоба у Украјини.

"Г20 се залаже за праведан и стабилан свет. Поновили смо своју посвећеност Повељи УН. С друге стране, ово није платформа на којој се може постићи озбиљан дипломатски напредак о питању Украјине", рекао је Макрон на конференцији за новинаре после Самита Г20 у Њу Делхију. 

Француски лидер је подсетио да "Г20 није форум за политичке дискусије". 

"Та група је поново успостављена у вези са међународном финансијском кризом 2008-2010 и да се првенствено разговара о економским, финансијским и климатским питањима", оценио је француски лидер и признао да унутар Г20 постоје поделе око сукоба у Украјини. 

Наиме, Русија је данас похвалила декларацију Групе 20 највећих економија, која није директно критиковала Москву због Специјалне војне операције и саопштила да су лидери на самиту у Њу Делхију деловали у интересу решавања сукоба.

Учесници Г20 су у Њу Делхију јуче усвојили декларацију консензусом, у којој се не помиње осуда Русије због рата, али се позивају све државе да не користе силу у циљу заузимања територије.

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је у суботу да заједничка декларација Г20 није ''нешто чиме би се требало поносити'', и критиковало је што се у њој не помиње "напад Русије на Украјину".

Како је на крају Самита оценио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је предводио руску делегацију у Њу Делхију, земље у развоју Г20 показују исправно разумевање онога што се дешава у Украјини. 

"Западне државе нису успеле да наметну украјинску агенду учесницима самита. Одговарајући параграф декларације Самита асоцијације је изнет у контексту потребе решавања свих светских сукоба", напоменуо је Лавров.

image