Свет

Спрем'те се, спрем'те: НАТО припрема највећу војну вежбу од Хладног рата

Алијанса планира да окупи 41.000 војника следеће године како би тестирала спремност за одбијање евентуалног руског напада
Спрем'те се, спрем'те: НАТО припрема највећу војну вежбу од Хладног ратаGetty © Omar Marques / Stringer

НАТО ће следеће године одржати своју највећу заједничку командну вежбу од Хладног рата. Бише од 40.000 војника окупиће се да вежба како ће Алијанса покушати да одбије "руску агресију" против једне од својих чланица, пише "Фајненшел тајмс".

Вежба "Стеадфаст дефендер" долази као део настојања НАТО-а да се брзо трансформише са одговора на кризу у савез за борбу против рата, објашњава медиј.

Вежба ће почети на пролеће следеће године и очекује се да ће укључити између 500 и 700 ваздушних борбених мисија, више од 50 бродова и око 41.000 војника, рекли су званичници НАТО-а. Дизајнирана да моделира потенцијалне маневре против непријатеља по узору на коалицију коју предводи Русија, названу Окасус за потребе вежбе.

Вежба је такође прва у погледу техничких способности, користећи географске податке из стварног света за креирање сценарија за трупе.

Шведска, чију кандидатуру за пријем у чланство тек треба да ратификују Турска и Мађарска, такође ће бити укључена, чиме ће укупан број укључених земаља бити 32.

Вежба ће се одржати широм Немачке, Пољске и Балтика у фебруару и марту и представља део нове стратегије обуке у којој ће војна Алијанса извести две велике вежбе сваке године уместо једне. НАТО ће такође тренирати да се супротстави терористичким претњама ван својих непосредних граница.

Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, рекао је у јуну прошле године да ће Алијанса повећати свој број снага високе спремности са 40.000 на "више од 300.000". То је део историјског реструктурирања би се савез пребацио ка тешким војним капацитетима за разлику од лаких и мобилних снага распоређених на Балкану и у Авганистану.

Након те изјаве, лидери НАТО-а су се на самиту у литванској престоници Вилњусу у јулу сложили око нових регионалних одбрамбених планова и стварања такозваних Савезничких реакционих снага, мултинационалних снага које могу брзо да одговоре на претње.

Балтичке земље су биле посебно гласне у позивању НАТО-а да ојача свој источни бок, док су се трупе гомилале на белоруској граници. Руски председник Владимир Путин рекао је да ће нуклеарно оружје бити премештено у Белорусију почетком јула, иако његово присуство није потврђено.

НАТО је поставио мултинационалне батаљоне у балтичким државама као брану евентуалном упаду непријатеља. Немачка је у јуну саопштила да ће трајно задржати 4.000 војника у Литванији.

Вежбе се такође виде као кључни део демонстрације Москви да је Алијанса спремна да се бори, рекли су званичници НАТО-а.

image