Свет

Британски тинк-тенк: За неуспех контраофанзиве крива НАТО обука

РУСИ упозорава на то да је обука украјинских официра на основу НАТО норми узалудна јер кијевске трупе не схватају те тактике
Британски тинк-тенк: За неуспех контраофанзиве крива НАТО обука© Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Западни покровитељи Кијева који обучавају и опремају украјинске трупе требало би да се ману НАТО доктрина и уместо тога покушају да инструкције прилагоде тренутној ситуацији на бојном пољу против руских снага, сугерише британски Краљевски институт уједињених служби (РУСИ).

Извештај овог најстаријег истраживачког центра за безбедност на свету указује на то да контраофанзива пропада јер Украјина нема официре који би координисали велике нападе на руску одбрану, те да ће обука војног особља на Западу помоћи само у случају да буде заснована на методама које користи Украјина, уместо да их подучавају НАТО обрасцима који су осмишљени за другачије конфигурисане снаге.

РУСИ упозорава на то да је обука украјинских официра на основу НАТО норми узалудна јер кијевске трупе не схватају те тактике. 

"Проблем настаје када особу која је научила све НАТО процедуре вратите у Украјину, где нико од његових колега не разуме ништа од тога", изјавио је виши научни сарадник поменутог института Џек Вотлинг за "Телеграф".

Извештај британских истраживача долази усред повећане фрустрације међу западним лидерима због неуспеха украјинске контраофанзиве – "Њујорк тајмс" је недавно известио да Вашингтон инсистира на томе да Украјинци концентришу своје снаге на југу фронта уместо што су их досад широко развлачили дуж линије борбе.

Немачка обавештајна служба тврди да је управо непримењивање тактика за које су обучавани на Западу довело до неуспеха контраофанзиве.

РУСИ пише да су покушаји брзог освајања руске одбране довели до неодрживих губитка опреме, да су планиране операције споро напредовале, тек по 140 метара дневно, што је пружило прилику руским снагама да се прегрупишу.

По проценама из Русије, Украјинци су изгубили више од 43.000 војника и на десетине тенкова и пешадијских возила које им је испоручио Запад и то само у прва два месеца тзв. контраофанзиве.

У посредној потврди руских процена о тешким украјинским губицима, британски тинк-тенк закључује извештај напоменом да је време обуке војника на Западу ограничено, јер су Украјини стално потребне нове трупе да би попунила своје редове. 

image