Свет

Бајден: Не желим да обуздавам Кину

Амерички председник је открио да је разговарао са кинеским премијером Ли Ћијангом на маргинама самита Г20 у Њу Делхију у Индији, истакавши да је са званичником Пекинга разговарао о "стабилности"
Бајден: Не желим да обуздавам КинуGetty © Drew Angerer/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да не жели да "обуздава Кину", уједно откривши да се састао са другим највишим званичником Пекинга на самиту Г20.

"Не желим да обуздавам Кину", рекао је Бајден новинарима на конференцији за новинаре у Ханоју у Вијетнаму. "Само желим да будем сигуран да имамо однос са Кином који је у сталном успону, сви знају о чему се ради", додао је он.

Амерички председник је открио да је разговарао са кинеским премијером Ли Ћијангом на маргинама самита Г20 у Њу Делхију у Индији, који је завршен у недељу.

Бајден је тврдио да су разговарали о "стабилности", додавши да разговор "уопште није био конфронтацион."

Односи САД и Вијетнама улазе у нову фазу

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас током посете Ханоју да су односи САД са Вијетнамом ушли у нову фазу.

Он је током обраћања на пословном форуму истакао да две државе продубљују сарадњу у области информационих технологија, полупроводника и вештачке интелигенције.

Бајден је нагласио да је Вијетнам кључан за залихе минерала од изузетног значаја.

Руководиоци водећих америчких и вијетнамских фирми у области полупроводника, информационих технологија и авијације састали су се данас у оквиру Бајденове посете Ханоју, преноси Ројтерс.

Америчко-вијетнамском самиту иновација и инвестиција присуствовали су руководиоци "Гугла", "Интела", "Амкора", "Марвела", "Глобал фаундриса" и
"Боинга".

Са вијетнамске стране учествовали су руководиоци произвођача електричних аутомобила "ВинФаст", авиопревозника "Вијетнам ерлајнса", технолошке компаније "ФПТ", као и интернет фирме "ВНГ".

Према проценама Геолошког завода САД, Вијетнам је друга земља у свету по величини налазишта ретких минерала који се користе у производњи електричних возила и турбина које раде на погон ветра.

Пословни састанак је уследио након договора о унапређењу дипломатских односа САД и Вијетнама у недељу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и вијетнамски министар за инвестиције Нгујен Чи Џунг одржали су састанак, након чега су уследили разговори са Бајденом и вијетнамским премијером Фам Мин Чином.

image